Home » Авторски страници, Е-Списание, политика

Какво показа супер вторникът в САЩ?

2020.03.04 Няма коментари
Spread the love

Вчера избирателите от 14 щата в Америка решаваха и гласуваха в предварителни избори, кой да е кандидатът от Демократическата партия на президентските избори през ноември. Според снощните резултати, които не са окончателни, важна победа взе бившият вицепрезидент на САЩ Джо Байдън.

Той излезе напред с над 60 делегата преднина от сенатора Бърни Сандърс. Байдън победи в Алабама, Арканзас, Масачузетс, Минесота, Северна Каролина, Оклахома, Тексас, Тенеси, Виржиния, Мейн, а Сандърс във Вермонт, Калифорния, Колорадо и Юта. Все още се чакат крайните резултати от щатите Тексас и Калифорния, които имат голям брой делегати.

За пръв път в “Супер вторника” с бюлетина се появи и милиардерът Майкъл Блумбърг. Той обаче остава доста назад, заедно с Елизабет Уорън, а последна е Тулси Габард.

Както повечето коментатори подчертават, Байдън печели благодарение на това, че е получил голяма подкрепа от по-възрастните и от афроамериканците. Дори CNN са на същото мнение, както се вижда от надписа на екрана на снимката долу.

Но колко души от избирателите и дори анализаторите си задават въпроса – защо чернокожите и пенсионерите гласуват против човек, който над половин век се е борил за правата им?

И докато преди изборите през 2016 г. имаше много спекулации около снимките на Сандерс от Чикаго и Вашингтон, че на тях не е той, то за тези избори всеки афроамериканец би трябвало да е наясно с миналото на кандидата, който сам се обявява за социалист. Днес вече никой не поставя под въпрос участието на Сандърс в десегрегацията.

Вече няма никакво съмнение, че младият Бърни е бил лидер в усилията за десегрегация в общежитията на Чикагския университет, в който той е учил. Сандърс също се е борил за десегрегация на публичните училища в Чикаго и е участвал през 1963 г. в мартенския поход във Вашингтон, ръководен от Мартин Лутър Кинг. Сандърс е бил арестуван и глобяван заради дейността си. Вижте снимки и видео от младежките му години.

Video has surfaced showing a young Bernie Sanders being arrested back in 1963 during a civil rights protest. CNN affiliate WGN reports.


Очакваме Вашите коментари и мнения на подчертания в текста въпрос, на който политици и анализатори не дават отговор.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.