Home » Авторски страници

Фестивал (не)Възможното образование ‘2020

2020.03.04 Няма коментари
Spread the love

Трето издание на ФЕСТИВАЛ (не)ВЪЗМОЖНОТО ОБРАЗОВАНИЕ организира в София Общност за демократично образование.

Какво зависи от нас като родители и учители?

Как ученето може да става естествено, а знанията и уменията да са трайни и смислени за реалния живот?

Изберете интересното за Вас събитие от програмата на Фестивал (не)Възможното образование!

ФИЛМИ

Стартът на Фестивала ще бъде на 6 март, от 18.30 ч., с прожекция на филма „Началото на живота“. Филмът задълбочено проследява връзката между родител и дете в първите месеци и години от живота му, и как тя повлиява върху цялостното му развитие. Продукцията извежда въпроси за ролята на майката и бащата в отглеждането на детето, за конфликтите в семейството и естествените механизми за учене, заложени от най-ранна възраст.

Филмовата програма продължава с “Научено в гората/Средата като училище”, който изследва Еко училището в Мейпъл Ридж, Канада. Това е място, където учители, администратори, изследователи, родители и ученици работят заедно, за да изградят богата и различна екосистема, като с това предизвикват конвенционалните образователни модели. Едно необичайно пътуване в дебрите на образованието, както и всекидневен опит да победим инертността, нахлувайки в класната стая на природата. Прожекцията е на 7 март от 11:00 ч.

“Нова искрица надежда: историята на Унитиера”, последвана от дискусия ще бъде на 12 март от 18:30 ч. Филмът отваря вратите към Унитиера, автономен университет в Оахака, Мексико, създаден през 2001 г. Мястото е обнадеждаващ пример за това как общностите могат да поемат контрол върху собственото си обучение и да оформят устойчив път за себе си, въпреки враждебната околна среда. Филмът повдига важни въпроси, свързани с целта на образованието и какво е необходимо за създаване на дълбоко екологично съзнание и връзка с общностите.

Последният филм тази година повдига въпроса „За правото да играеш”. Може да се гледа на 14 март от 11:00 ч. „Където има деца, там е есенцията на играта. Където има възрастни, там е отговорността да се подсигури правото на игра.“ Под това мото са заснети 5 документални видеа, посветени на фундаменталната роля на играта за израстването ни като цялостни и творчески личности. Това са филми за детската култура, за играта като цел и ценност сама по себе си – а не просто като обучителен инструмент, за блокажите на възрастните спрямо играта, за ролята на общността и на училището.

ЛЕКЦИИ И РАБОТИЛНИЦИ

Първата работилница от тазгодишната програма ще се състои на 7 март от 14:00 ч. „Великото навън” ще ни запознае с философията на природните и горски училища и основните принципи, които следват в процеса на учене. Ще разберем какви умения и компетентности могат да бъдат развити в реална природна среда. Работилницата е предназначена за учители, възпитатели, обучители, родители, баби и дядовци, а водещи са Мариана Асенова и Владислав Дамянов, основатели на училище “Великото навън” в село Горна Бела речка.

Същият ден от 16:00 ч. ще узнаем повече за Проектно базирано учене и как то се прилага. Работилницата е насочена към учители и родители, а водещи са Грациела Щерева и Елизабет Иванова от Шарено училище.

За онези, които трудно се справят с математиката, е следващата лекция и работилница „Помощ, детето ми мрази математика” с Мариела Станчева на 7 март от 18:00 ч. Тук водещата, математик и автор на „Наръчник на бунтаря за провялане на часа по математика” ще ни покаже различните пътища, по които да свържем изучаваното в традиционната програма по математика с интересите и забавленията на децата. Събитието е подходящо за родители и учители на ученици в прогимназиална и гимназиална възраст.

Следващата работилница е посветена на играта и какво носи тя на децата. Как те учат чрез нея, развиват се, мислят и съхраняват живеца за знание. “Картография на радостта” е преживелищна работилница, предвидена за 14 март от 13:30 ч. Ще изследваме измеренията на играта, ще очертаем нейните ползи за света на децата и възрастните, ще минем на пръсти покрай контрола и страховете, които понякога внасяме в нея. Събитието е подходящо за родители, учители, артисти, социални работници и всички, които се вълнуват от играта и предизвикателството на работата с деца. Водещи са Петя Гиева и Мария Яйцарова, Кооперативна академия.

Отново на 14 март от 16:00 ч. ще се проведе следващата работилница, която ще ни разясни повече за това как да потушим напрежението в конфликтна среда. Ще разберем повече за възстановителния подход, като средство за установяване на мирни отношения в училищната среда и общност. Специалисти ще предложат варианти за превантивно създаване на такава среда, в която конфликтите да възникват по-рядко и да се преодоляват по-ефективно, възстановявайки отношенията между членовете на групата. Работилницата е подходяща за всеки заинтересован от мирните отношения в класната стая, училището и общността. Водещ е Елена Евстатиева, психодрама терапевт, фасилитатор на възстановителни практики.

За завършек на 14 март ще се видим на неформална среща от 18 часа – за да се позабавляваме, да обсъдим преживяванията и наученото от предишните дни, и да се запознаем един с друг.

ФБ събитие: https://www.facebook.com/events/596356901210950/

Детайли за събитията на https://odo.bg/festival-2020/

За всички печатни материали за Фестивала се използва шрифтът ADYS – създаден специално за хора с дислексия.

ПРОГРАМА – Програма Фестивал ‘2020

 

Нели Керемидчиева

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.