Home » Авторски страници, българи зад граница

Тържество за мартенските празници и ново име на училището към Българска академия в Ричмънд

2020.03.11 Няма коментари
Spread the love

Български деца, учители и родители в Ричмънд, Вирджиния, отбелязаха с много любов и вълнение Националния празник на България 3-ти март, Баба Марта и Международния ден на жената 8-ми март

“Българска академия в Ричмънд”, щата Вирджиния, вече може да се похвали с прекрасно ново име на неделното училище към нея. Организацията с нестопанска цел е избрала неслучайно своя патрон на училището. И това е създателят на кирилицата Климент Охридски, за да може светецът да закриля просветната дейност, изразяваща се в насърчаване изучаването на българския език, култура и традиции от децата от български произход, която е и основната цел за съществуването на организацията и училището към нея.

На 7 март 2020 г. Българското неделно училище “Климент Охридски” отбеляза с празнично тържество трите големи мартенски повода – Националния празник 3-ти март, Баба Марта и Деня на мама.

По обичай на училището програмата започна с изправяне на крака на всички присъстващи, под звученето на химна на България. След това последва прочувствено слово на директора на училището, г-жа Гюлджан Хадживелиева, която поздрави всички учители, родители, деца и гости с настъпването на трите празника. По случай 3-ти март и в знак на уважение към всички загинали борци за освобождението на България от османско владичество, г-жа Хадживелиева помоли всички да се изправят в едноминутно мълчание.

Директорът обобщи големите постижения на това младо училище за краткото време, откакто съществува. Като не забрави да изкаже и искрени благодарноси за помощта и съветите към директорите на две от дългогодишните и доказали се вече българските неделни училища – а именно към директора на “Малко българско училище” в Чикаго, г-жа Живка Бубалова, и административния директор на Българско училище “Христо Ботев” във Вашингтон, г-н Бойко Антонов. В залата присъстваше само г-н Антонов, който с мили думи и пожелания за още успехи поздрави училището.

Последва и самото тържество, в което взеха участие всички деца от училището, подготвено от г-жа Ивелина Костадинова, ръководител на извънкласната дейност “Народни танци за начинаещи”. След рецитирането на прекрасно подбраните стихове, посветени на Националния празник 3-ти март, Баба Марта и Деня на мама, последва прекрасно изтанцуване на хора от двете групи: на малките и големите ученици на училището. Всички гости бяха смаяни от танцувалните умения на децата и заслужено аплодираха изпълненията им.

Кулминацията и най-зареждаща емоционално се оказа заключителната част на тържеството, в която директорът г-жа Хадживелиева извикваше на микрофона да излезе всяки ученик и неговата майка, за да може детето пред всички да поздрави майка си за празника и да й подари специално изработения за нея подарък в извънкласната дейнсот “Труд и творчество” – колие и ключодържател. Мили, трогателни и пълни с обич бяха думите на децата към техните майки. Така зарадени с положителни емоции и почерпка завърши празничното тържество.

Допълнителна информация за дейността на организацията и училището може да намерите на facebook страницата им: RICHMOND BULGARIAN ACADEMY/ Българско неделно училище „Климент Охридски“.

.

Офелия Цицкова

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.