Home » Авторски страници

Забрана за пътувания от Европа до САЩ в близките 30 дни

2020.03.12 Един коментар
Spread the love

Президентът Доналд Тръмп наложи забрана за пътувания от Европа до САЩ за 30 дни, във връзка с разпространението на COVID-19. Забраната влиза в сила от полунощ в петък, 13 март. Тя ще важи за всички чужденци, които са били в страните от Шенгенското пространство през последните две седмици. Това са 26 страни, България не е сред тях.

Снимка: Скрийншот от видео на Белия дом

Според Министерството на вътрешната сигурност на САЩ, тази забрана обхваща пристигащите от Австрия, Белгия, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Исландия, Италия, Латвия, Лихтенщайн, Литва, Люксембург, Малта, Нидерландия, Норвегия, Полша, Португалия, Словакия, Словения, Испания, Швеция и Швейцария.

Забраната не важи за американски граждани, които се завръщат от Европа и са се подложили на съответните тестове. Ограниченията не важат и за Великобритания.

“Спираме всички посещения от Европа в Съединените щати през близките 30 дни. Новите правила ще влязат в сила в полунощ в петък. Тези ограничения ще се променят в зависимост от ситуацията.” – заяви Тръмп в Овалния кабинет, в обръщение към нацията. Той каза още, че забраната ще важи и за внос на стоки от Европа.

Определяйки коронавируса като “чуждестранен”, Доналд Тръмп отправи критика към европейските лидери, че не са предприели решителни действия срещу разпространението на COVID-19 на Стария континент. Според Тръмп, Европейският съюз не е предприел същите защитни мерки като САЩ и не е спрял навреме пътуванията от Китай.

Заразените с коронавирус в САЩ са над 1100, а жертвите са най-малко 37. Според Тръмп, вината за голяма част от тези случаи е на пътуващи от Европа.

Видеозапис на обръщението:

.

One Comment »

  • Mariana said:

    Генералното консулство на Р. България в Чикаго съобщи, че забраната влиза в сила в 5.59 ч. българско време на 14 март, събота, и ще важи до отмяната й, като не засяга притежателите на „зелена карта“ и техните съпрузи/съпруги.

    https://www.eurochicago.com/2020/03/gk-chicago-zabrana/

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.