Home » Авторски страници

България обявява извънредно положение заради COVID-19. Готова ли е здравната система за това, което я очаква?

2020.03.13 Няма коментари
Spread the love

Снощното заседание на МС. Снимка: OFFNews

България е пред обявяване на извънредно положение, заради разпространението на COVID-19. Премиерът Борисов обяви на среднощно заседание на Министерски съвет, че ще поиска от Народното събрание да гласува мярката, за да улесни работата на правителството в борбата с коронавируса. От тази сутрин Борисов е в парламента, за да обсъжда с депутатите искането за обявяване на извънредно положение. Предложението е по чл. 84., т. 12 от Конституцията, която гласи: “Народното събрание обявява военно или друго извънредно положение върху цялата територия на страната или върху част от нея, по предложение на президента или на Министерския съвет.”

Въвеждането на тази мярка означава да се даде възможност да се затварят училища, детски градини, университети, игрални зали, да бъдат отменяни спортни събития, конференции и др. Министерството на външните работи трябва постоянно да информира на сайта си, за забрана за пътувания от България към определени страни, засегнати от коронавируса. Министерството на здравеопазването, от своя страна, трябва да обяви от кои страни няма да може да се влиза в България. Борисов предложи въвеждането на поне 5000 лв. глоба за неспазващите карантината при заболяването.

До предложението за извънредно положение се стигна, след като се разбра, че 23-ма души в България са с положителни проби за COVID-19. Една от тях, 66-годишна жена, вече почина в “Пирогов”. Готова ли е, впрочем, здравната система на страната да се бори с предизвикателството на пандемичния коронавирус?

—————————————————————

Искрено се надявам, че нашите управляващи ще обърнат внимание на факта, че нашата здравна система НЕ РАБОТИ!

Тя е абдикирала!

1. Недостатъчно изследвания за установяване на отделните щамове вируси, затова те си виреят;

2. Вече заболелите се настаняват в сгради, които са извън всякакъв норматив, с ужасни условия! Даже болници не мога да ги нарека. Те просто са едни сгради със спомени и останки от СОЦ-а;

3. В тях някои хора работят до припадък по 12 часа на ден! Без достатъчно предпазни средства и гаранция за собственото си здраве, а други, забравили за Хипократовата клетва, крадат от средствата на измъчения народ, източвайки пирамидата, наречена “Здравна каса”!

4. Липсва контрол – на болници; на някои крадливи лекари (с извинение към истинските такива), участващи в директорски бордове и взимащи заплати, не по-малки от 5-цифрена сума; на аптеки; на лекарства и т.н., и т.н.!

5. Безнаказаност, безнаказаност и пак безнаказаност.

6. Ще посоча нас – пациентите, като част от тази система, нашата лична безотговорност!

Неспазващи правила, непризнаващи задължения, вечно мрънкащи и чакащи някой друг да свърши нещо вместо нас!

Ако ни пуснат във ваканция, хукваме по улиците, барове, кафенета, молове, седянки, вечеринки, тържества, празненства и други!

И отговорните, и безотговорните сме ние – граждани, селяни, селяндури и пр., защото търпим беззакония и самите ние живеем в беззаконие! Тежко ни…

 

Вехлиджан Ахмедова

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.