Home » Авторски страници

Мерки, предприети от ГК – Чикаго за ограничаване разпространението на COVID-19

2020.03.13 Няма коментари
Spread the love

На 11 март 2020 г. губернаторът на Илинойс обяви извънредно положение в щата с най-много българи в САЩ, във връзка с разпространението на COVID-19 (коронавирус). Генералното консулство на Република България в Чикаго се отнася изключително сериозно към епидемиологичната обстановка, като предприема всички възможни мерки за неразпространение на епидемията. За целта със Заповед на генералния консул е създадена организация на работа, съобразена с актуалната обстановка. На служителите на ГК – Чикаго е разпоредено да извършват почистване и дезинфекция на приемната на ГК на всеки 30 минути, в рамките на работното време с граждани. На дезинфекция подлежат всички плотове, повърхности, сензорни екрани и дигитални утройства, както и дръжки на врати, електрически ключове, дозатори и др. Приемната на генералното консулство е снабдена с дезинфекциращи гелове за ръце за посетителите.

Ако бъде установена трайна тенденция за струпване на големи групи от хора в приемната на генералното консулство, ще бъдем принудени да въведем предварително записване на часове за административното обслужване на гражданите. Към момента такава мярка не се предвижда. По време на изчакване в приемната на ГК силно насърчаваме гражданите да спазват отстояние поне 1 метър един от друг.

ГК – Чикаго преустановява провеждането и участието в заседания, работни групи и всякакви други прояви. Официалните двустранни срещи в ГК ще бъдат значително намалени. При все, че ГК – Чикаго няма правомощия да ограничава провеждането на мероприятия, организирани от българските обществено-културни, училищни и спортни организации в Чикаго и Средния Запад на САЩ, силно насърчаваме избягването на големи струпвания от хора по повод на събития от подобен характер. Препоръчваме българските обществено-културни, училищни и спортни организации от консулски окръг Чикаго да следят епидемиологичната обстановка, според изявленията на официалните институции – щатските министерства/департаменти по обществено здраве (Departments of Public Health) и училищните райони (School Districts). Следва да се има предвид, че някои публикации в социалните мрежи могат да имат подвеждащ или манипулативен характер, целящ всяване на психоза сред населението.

Генералното консулство на Република България в Чикаго отговаря на телефонни номера +1 312 867 1904 и +1 312 867 1905; и-мейл: [email protected] Спешен телефон: +1 312 752 0661.

Място за паника няма, но трябва да се действа отговорно и дисциплинирано по отношение на предизвикателствата, пред които сме изправени.

 

12 март 2020 г.                                                                               Иван Анчев
гр. Чикаго                                                                                         генерален консул

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.