Home » Избрано

Тренчев и Филчев за бандитската приватизация

2020.02.15 Няма коментари
Spread the love

“Провалените приватизационни сделки в огромната си част са български – българи дадоха (дариха) на българи”. Това каза пред БНР д-р Константин Тренчев, почетен председател на КТ “Подкрепа”, във връзка с възложената от главния прокурор Иван Гешев проверка на целия приватизационен процес.

По думите му приватизацията в България в огромната си част е абсолютно бандитска – дадоха предприятията на номенклатурата и на Държавна сигурност. Булбанк бе «продадена» на цена, по-ниска от годишните й дивиденти.

Докъде ще се стигне след проверката на Гешев е най-важното, но пак няма да има реално осъдени, а само морално, дори и да падне давността за извършеното.

Няма как да бъдат осъдени «изялите приватизационната баница», а бандитите, които са разрешили да стане приватизацията, ще се скрият зад колективната отговорност, която е една сериозна колективна безотговорност. Ще кажат, че законът е бил такъв, Министерски съвет е взел такова решение, морално ще ги накажем, но проблемът е как да ги накажем реално. Хората искат реални наказания”, коментира още почетният председател на “Подкрепа”.

Масовата приватизация започна при Жан Виденов, а след това стана касовата при Костов – както ѝ казваха разбойническо мениджърската. Преди това имаше един подготвителен процес, който беше добре характеризиран от един велик руски олигарх, който завърши със самоубийство – Борис Березовски – той каза “Защо да купувам предприятие, като мога да купя директора”. И започна едно източване на предприятията”, обясни Тренчев.

Според него прекалено малко са били приватизираните предприятия, които са се развили, повечето били нарязани на скрап.

“Няма и една сделка разтрогната – сигурно за нещо дребно може и да има, но за едно – няма”, коментира той във връзка със следприватизационния контрол, който също би трябвало да бъде проверен.

Ние се опитахме да се противопоставим на комунистите, но те бяха добре подготвени и спечелиха.

Българинт иска промяна, но седи и чака във Фейсбук, и там коментира не по същество, а повече е плюенето. Тренчев завърши интервюто с това, че вече се е оттеглил, защото е безперспективно да се бориш без да можеш да промениш нещата, а и е отчайваща липсата на солидарност. А духовната ни криза е най-тежкият ни проблем.

Цялото интервю на Даниела Големинова с Константин Тренчев в предаването “Хоризонт за Вас” можете да чуете от звуковия файл.

 

Филчев нарече управлението на Костов „катастрофа“ и напусна студиото на „Хоризонт“

„Главният прокурор ще има трудности от организационен характер по време на проверката на целия приватизационен процес и на последващия контрол. Освен това е нужна обща методика, която да се прилага от всички проверяващи органи. Основният юридически проблем е този за давността“. Това каза пред БНР проф. Никола Филчев, главен прокурор в периода 1999-2005 година и първият главен прокурор, който заговори за престъпна приватизация.

Според него промяна в закона не е възможна, „тъй като има основен принцип в Наказателния кодекс, който забранява да се предава обратно действие на по-тежкия и по-неблагоприятния закон“:

„Трябва да се търси решение на конституционно равнище. Тогава обаче идват принципите на правовата държава, общовалидни за всички страни в Европейския съюз. Това е принципът за правната сигурност. Съгласно него не може да се влошава положението на гражданите с обратна сила. Но веднага, казва Европейската комисия, може, по изключение, ако е нужно според тяхната формула, за постигане на целта, и ако бъдат съобразени правата на засегнатите. Възможно е да се промени Конституцията и да се увеличи давността, и да се предаде обратна сила, но това е на границата“.

В предаването „12+3“ проф. Филчев допълни:

„Управлението на Иван Костов е катастрофа, той превърна тази приватизация в хищническо разграбване… Костов промени Гражданско-процесуалния кодекс и отне правото на прокуратурата да иска от съда разваляне на незаконните приватизационни сделки. Когато прокуратурата отказва да обслужва приватизатора Костов, аз му казах, че няма да служа на него и на управляващите, а на закона и на държавата. Тогава той се опита да превърне прокуратурата в агенция към Министерския съвет. Сезирах Конституционния съд, който заяви, че конституционният модел на държавата, включително и съдебната власт, може да се променя само от Велико народно събрание“.

Интервюто с Никола Филчев можете да чуете в звуковия файл.

.

Източник: БНР

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.