Home » Авторски страници

В екрана на мозъка: удоволствие и съпричастност

2020.02.14 Няма коментари
Spread the love

На 14 февруари – Празник на Виното и Любовта

Дионис, Ариадна, сатири и менади (каликсов кратер от Тива, около 400-375 г. пр. Хр.), Лувър. Източник: Уикипедия

Допамин, норадреналин и адреналин бяха моята първа научна любов през 1962-1966 г., когато бях студент във Варна. Тези биогенни амини са нискомолекулно съединение, съдържащи аминова група (NH2). Допаминът (C8H11NO2) е невротрансмитер (преносител на нервни импулси). Той е открит от шведския фармаколог Арвид Карлсон (1923-2018), който установи и значението му за болестта на Паркинсон. През 2000 г., заедно с Пол Грийнгард (1925-2019) и Ерик Кандел (роден през 1929 г.), Арвид Карлсон получава Нобелова награда за медицина.

Човек привиква, пристрастява се към стимули, които му носят удоволствие (гръцки – hedone). Мозъчните клетки, изграждащи система за възнаграждаване (reward system), приемат и декодират хедонистичните сигнали – секс, храна, алкохол, тютюнопушене, наркотици, хазарт, власт. В биологичната основа на тези прояви са нервни импулси, които се пренасят от допамин. За да прояви ефектите си, допаминът се свързва с рецепторите си – съкратено се изписват „D2/DRD2“ и означава „допамин и допаминов рецептор“. Тогава секс, храна, алкохол, тютюнопушене, наркотици, хазарт, власт се превръщат в удоволствие – най-съблазнителната изява на емоциите, корените на Руевит, Дионисий и Бакхус в човека. Което означава, че ще търсим отново и отново среща с тях – пристрастяваме се.

Източник: Рuls.bg

Мутации на гена за DRD2 увреждат мозъчната система за възнаграждаване – за компенсация ядеш все повече и ставаш Homo obesus (Hedonic Eating and the “Delicious Circle”: From Lipid-Derived Mediators to Brain Dopamine and Back. Front Neurosci 2018;12:271). Пиеш все повече алкохол и ставаш алкохолик, приемаш все повече наркотици и ставаш наркоман, залагаш все повече в хазарт и ставаш комарджия, събираш все повече картини и ставаш колекционер. Даряваш по-често и ставаш филантроп (човеколюбец) – съвършеното удоволствие. Стоиш по-дълго време на власт и ставаш BOYKO 4EVA or For(n)ever – големият въпрос на българската политика. Дали това е имал предвид Епикур, когато е казвал, че удоволствието е начин за освобождаване от страха – ataraxia.

В съвременната невронаука изживяването на удоволствие (хедоните на Епикур) и съпричастността (емпатия) започват да се оглеждат в екрана на мозъка, нарисувани със цветовете на молекули, които участват в тяхната изява. В проекта „Когнитивното и емоционално здраве“, провеждан в американския Национален институт за психично здраве, образи на неврони (neuroimaging), получени чрез фунционален магнитен резонанс (fMRI), показват, че при съпричастност се активират онези мозъчни области, които са отговорни и за изживяването на удоволствие. Поставяте на човек задача за съпричастност или му давате вкусна храна и fMRI фотографира промените на всяка секунда върху милиметрови срези от мозъка. Има научни данни, че при прояви на емпатия и алтруизъм се експресират същите гени, както при хедонизма, например, от чаровна жена и хубаво вино – емпатията на Омар Хайям и Кирил Христов.

Защо са ни дадени „най-скъпите подаръци, които небето е дало на хората“ („Дон Кихот“), когато еволюционната теория на Чарлз Дарвин, обобщена като естествен подбор, гарантира оцеляването на най-приспособените (survival of the fittest)? Пренесено в съвременното общество, където „силата е право“ (might is right), това означава брутална конкуренция за пари и власт, за повече пари и повече власт, опакован в мантията на права на човека, върховенство на закона, „глобалния магнит“, джендъризъм, закрила на детето, зелени сделки, сделки на века и СЕТА (Comprehensive Economic and Trade Agreement – Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада и ЕС).

Източник: Reddit.com

В съвременното разбиране за човешката еволюция, обаче, човеците са възникнали не само като подбор на индивиди, но и като подбор на групи от хора. Което може да гарантира оцеляването на най-хубавите (survival of the nicest) и на най-приятелските (survival of the friendliest).

На 23 септември 1999 г. Шведската кралска академия на науките връчи Крафурдовата награда за биологични науки на проф. Джон Смит за „фундаментални приноси за концептуалното развитие на еволюционната биология“. В „Еволюция и теорията на игрите“ той описва защо за членове от един и същ животински вид – с изключение на човека – не е характерно да се убиват един друг при решаването на конфликтни ситуации. Особено важно за съвременния свят, особено за политиците, е, че в „Логиката на животинския конфликт“ Джон Смит обяснява, че за спорещите страни е най-добре да избягват ескалацията на конфликти.

Като цяло, стабилността и успехите на дадена социална група в голяма степен зависят от реципрочната емпатия на отделните членове помежду им и с членове на други групи. И още, еволюционният биолог Уилям Хамилтън обяснява връзката между емпатията и роднинството – класически пример е готовността на пчелите работнички да пожертват живота си, за да спасят живота на своя, не на чуждия кошер. Това, в българската политика, означава: ако не се грижиш за своя кошер, не чакай американците и руснаците да направят това. Защо тогава ламтящите политици и бизнесмени не искат да разберат урока на пчелите?

Източник: Вgfermer.bg

Освен това

По данни на Националния статистически институт, през 2018 г. са умрели 108 526 българи, а са родени само 62 187 деца. Ужас, 108 526 : 365 = 297 българи умират дневно. Сега пък няма вода за пиене, има боклук за горене и мръсен въздух за дишане. И пак същият премиер, и пак – без един – същите министри и депутати.
Така, подобно на римския сенатор Катон Стари, който завършвал речите си с “Carthago delenda est” (“Картаген трябва да се разруши”), ще завършвам всяко мое есе с “GERB delenda est”. През 146 пр. н.е. Картаген е разрушен от римляните.

А ГЕРБ – от българите?

.

Д-р Георги Чалдъков

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.