Home » Авторски страници, политика

Драстично разминаване на минималните заплати в ЕС. България все е на дъното

2020.01.17 Няма коментари
Spread the love

Вестник “Монд” публикува наскоро статия за установяването на минимална работна заплата в Европейския съюз, за което Европейската комисия започна консултации. Вестникът публикува и таблица на Eurostat за минималните работни заплати в страните-членки на ЕС през 2009 г. и 2019 г. От данните се вижда, че нивото на минималните възнаграждения се разминава драстично, а България “води класацията” с минималната си работна заплата и сега, и преди 10 години – съответно 123 и 286 евро. Най-високата минимална работна заплата е била и е тази в Люксембург – съответно 1683 и 2071 евро. Следва коментар по темата на Христо Буцев.

———————————————————————————————-

Европейската комисия започна консултации за установяване на минимална работна заплата в Европейския съюз. Според някои наблюдатели, минималната заплата периодично се явява като бледо привидение на хоризонта и периодично изчезва.

От сегашните разговори на Комисията с обединенията на работодатели и синдикати, представени в Брюксел, също не се очакват кой знае какви резултати.

Целта всъщност е не обща минимална работна заплата за ЕС (чийто размер в този случай едва ли бил по джоба на по-бедните държави). Целта е във всяка държава минималната работна заплата да е гарант, че работникът ще получава достатъчно, „за да посрещне нуждите си” – по думите на заместник-председателя на Комисията Валдис Домбровскис.

Отсега е ясно, че няколко страни са против тази инициатива: Дания, Финландия, Швеция, Австрия, Италия и Кипър.

От таблицата, поместена във в. “Монд“, се вижда драстичното разминаване в нивото на минималните възнаграждения в Европейския съюз.

Трябва да направим все пак уговорката, че ако в абсолютен обем възнаграждението в Люксембург е седем пъти по-голямо от това в България, то ако се вземат предвид разходите за един приличен живот в двете държави, разликата е „само” три пъти.

 

Христо Буцев

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.