Home » Авторски страници, политика

Водещи световни компании призовават в Давос правителствата да помислят за околната среда

2020.01.22 Един коментар
Spread the love

WWF и коалиция „Бизнес за природата“ излизат с пет препоръки

Снимка: WWF

На годишната среща на Световния икономически форум в Давос коалиция „Бизнес за природата“, част от която е WWF, настоява правителствата да предприемат конкретни действия за сключване на „Нова сделка за природата и хората“, с която да поставят екологичното и социалното развитие в центъра на техните икономики. „Бизнес за природата“ е обединение на влиятелни неправителствени и бизнес организации, чиято цел е да издигне мощен призив за опазване на околната среда. А основен акцент на 50-ото издание на форума в Давос е именно борбата с климатичните промени.

Според публикуван наскоро доклад на Световния икономически форум, бизнесът е по-зависим от природата, отколкото се смяташе досега. Генерирането на около 44 трилиона долара – повече от половината от Брутния световен продукт – се дължи на природни източници и е изложено на риск. В тази връзка над 360 компании от коалиция „Бизнес за природата“ поеха ангажимент да помогнат за опазването и възстановяване на околната среда.

Днес разполагаме с все повече доказателства, че унищожаваме планетата със скорост, която никога не е била наблюдавана в човешката история. Учените алармират за нуждата от спешни мерки за ограничаване на климатичните промени, насърчаване на устойчивия растеж и спиране драстичното намаляване на биоразнообразието. За да разработи адекватни препоръки към правителствата, които да защитят икономиките, общностите и поминъка на милиони хора, коалиция „Бизнес за природата“ ангажира стотици компании от 15 сектора, опериращи на пет континента. Те настояват за:

1. Признаване на катастрофалната ситуация, породена от изчезването на биоразнообразието на планетата и приемане на глобани цели, които да я спрат до 2030 г.;

2. Поставяне на околната среда като основен акцент в политиките на правителствата, които да гарантират ефективно прилагане на природозащитното законодателство;

3. Взимане на далновидни решения от страна на правителства, компании и финансови организации, които да надхвърлят целите на краткосрочната печалба;

4. Отпускане на средства за социално справедлива трансформация – субсидии и стимули за реформи с положителен ефект върху природата – както и интегриране на иновативните модели за кръгова икономика;

5. Обединяване на усилия в подкрепа на природата от страна на публичния и частния сектори.

Унищожаването на природата поражда сериозни разходи за бизнеса и икономиките, и затруднява значително справянето с важни глобални предизвикателства като изменението на климата и социалните неравенства. А това подкопава здравето и благосъстоянието на хората, обществения прогрес, както и напредъка по пътя към целите за устойчиво развитие.

„За да сложим край на този порочен процес, трябва да гарантираме, че ясното разбиране на връзката между природата, хората и икономиките е интегрирано във всички икономически сектори и на всички нива на вземане на решения“, коментира ръководителят на WWF – България Веселина Кавръкова. „Борбата с изменението на климата, например, е обречена на провал, ако не обърнем внимание на нашето влияние върху природата, както и на зависимостта ни от нея.“

Най-предприемчивите бизнес лидери вече признаха, че икономическият им успех зависи тясно от здравето на околната среда и че на досегашния бизнес модел не може да се разчита в средносрочен и дългосрочен план.

„Финансовите резултати не са от значение за една мъртва планета“, заяви изпълнителният директор на коалиция „Бизнес за природата“ Ева Заби на откриването на Световния икономически форум в Давос. „Показвайки скритите ползи от природата и икономическите последици от неуспеха ни да защитим екосистемите, ние искаме да подчертаем огромното значение на околната среда за нашето здраве и бизнес.“

Коалицията „Бизнес за природата“ има амбицията да демонстрира как опазената природа може да се превърна в стабилна основа за социален прогрес и процъфтяващ бизнес. Само ако действат заедно компаниите, правителствата и гражданското общество могат да отключат нови възможности за постигане на глобална промяна, за да заживеем в хармония с природата.

.

Константин Христов,

WWF

—————————————————————————–

* Основана през 1961 г., международната природозащитна организация WWF [Ве-Ве-Еф] развива дейности в над 100 държав, с помощта на 7000 служители и над 5 милиона доброволци. WWF работи за подобряване на състоянието на околната среда, за да може хората да живеят в хармония с природата. В България WWF се занимава със защитените територии и местообитанията от европейско значение в мрежата “Натура 2000”, горите и сладководните екосистеми, устойчивото развитие на селските райони, промените в климата.

.

One Comment »

 • PPav said:

  Давос 2020 – Най-безполезната оргия на властта и богатите

  Хотелската стая от 12 кв. метра в Давос струва $10 000 на нощ

  Тази година Световният икономически форум (СИФ) отбелязва своята 50-годишнина. Четиридесет и девет безумно помпозни и наситени събития на СИФ се провеждат всяка година в Давос, Швейцария. Само през 2002 г., след 11 септември, той бе преместен в Ню Йорк, и парадоксално, от „съображения за сигурност“. Логиката на тази стъпка бе толкова нелепа, колкото и самият СИФ.

  Приятели, трябва да посетите този прословут СИФ в Давос (21-24 януари), където хотелската стая от 12 м2 струва $ 10 000 на нощ. И там е напълно нормално, по покривите на къщите при температури под нулата, снайперистите да са навсякъде. Разбира се, това е за защита на около 3000 членове на „горните ешелони“. Огромна част от летището в Цюрих беше отцепено за частните самолети на „екологично осъзнатия елит“. Тръмп пристигна там на 21 януари, вторник сутринта, където „наблюдаващите самолетите“ с техните сложни бинокли и телескопи лагеруват в палатки почти на летището, за да бъдат първите при отварянето на вратите летището, и които ще „откриват“ пристигащите ВИП-персони с техните стотици частни самолети. Това е нормалното състояние на пълна безполезност и упадък на богатите. Дори Джордж Оруел не можеше да измисли подобно нещо, когато през 1948-а пишеше своята книга „1984“.

  Тази година имаше около 130 високопоставени гости под закрилата на международното право, които и да са те. Освен това се очакваха и 5 кралски семейства, 22 президенти и 23 премиери. Те са защитени от швейцарската полиция и въоръжените сили с обща численост около 5000 души. Президентът Тръмп, в допълнение към своя контингент за сигурност, получи още около 300 човека от специалните сили за сигурност на швейцарската полиция, както и частен хеликоптер, докаран с военен транспорт от САЩ. Двата му дни в Швейцария струват на американските данъкоплатци над $ 3,4 милиона, без да броим служителите по сигурността и това са трохи в сравнение с всички разходи на около 3000 ВИП-ове от различен калибър на знаменитости и тези, които просто „искат да бъдат видяни“ и до болка да се отрият в „наистина важните“ хора. Какъв фарс!

  Когато президентът Тръмп слезе по стълбата от „Борда на ВВС №1“, той веднага тръгна, при строги условия за сигурност, включително зорките очи на хиляди стрелци по покривите на летището, към своя хеликоптер, за да го транспортират като крал в Давос, където компания му правеше Грета Тунберг.

  Защитата на това невероятно нелепо събитие е гигантска и струва милиони. Това е оргия на властта и парите на мъже и жени, които днес поръчват музиката в нашия западен свят. Или това, в което биха искали да им се вярва. И те могат да си вярват, ако вие не се събудите и не вземете юздите на управление в своите ръце, защото то е поставено на карта, а не е команден лост на свръхбогатите.

  Тези членове на СИФ просто ще продължат да ви ограбват, както го правят през последните 200 години. И те го правят толкова умело, че много от нас, „обикновените хора“ им се възхищават и изпитват страхопочитание да ги гледат как пристигат и си отиват с частните си самолети… ето колко ниско сме паднали. Но, приятели, никога не е късно да се събудите и отхвърлите тази глупост, незаслужаваща вашето внимание.

  Програмата им е пронизана от лъжи и измами. Вижте официалния дневен ред, който се наричаше „Програма на заинтересованите страни за сплотен и устойчив мир“:

  1. Как да решим насъщните климатични и екологични проблеми, които вредят на екологията и икономиката.

  2. Как да трансформираме индустриите за постигане на по-устойчиви и приобщаващи бизнес модели, тъй като новите политически, икономически и социални приоритети променят структурата на търговията и потреблението.

  3. Как да управляваме технологиите, довели до Четвъртата индустриална революция така, че да са от полза за бизнеса и обществото, като се минимизират всички рискове.

  4. Как да се адаптираме към демографските, социалните и технологичните тенденции, които променят образованието, заетостта и предприемачеството.

  Събудете се, хора, не вярвайте на фалшификатите на корпоративния финансов елит, независимо колко добре са направени, опаковани и представени, не се поддавайте на измамната му пропаганда. Никога не е късно, защото ние сме 99,99% срещу 0,01%. И не падайте в техния капан. Те, елитът, тази част от СИФ, иска да действате срещу собствените си интереси. Направете свое собствено проучване, и събере две плюс две. И спрете да гледате мейнстрийм медиите, защото те са в заговора и налагат една и съща лъжа. Защото малки групи с дълбоки и тъмни интереси им плащат милиарди.

  *Авторът Питър Конинг е сътрудник в Центъра за изследване на глобализацията в Монреал, Канада, икономист и геополитически анализатор, работил е преди това в Световната банка.

  (Превод за “Труд” – Павел Павлов)

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.