Home » Избрано

Уолстрийт стартира новата 2020 година с рекордни върхове

2020.01.02 Няма коментари
Spread the love

Aмериканските водещи фондови индекси стартираха 2020 година с нови рекордни върхове на фона на инвеститорския оптимизъм в глобален план, провокиран от очакваното скорошно подписване на “първа фаза” от търговската сделка САЩ-Китай и предприетите от Китайската централна банка допълни мерки, стимулиращи втората по сила световна икономика.

При старта на първата за новата година търговия и трите основни индекси на Уолстрийт достигнаха поредни исторически върхове, преди да последва известна стабилизация малко под тези нови рекордни нива.

Индексът DJIA нарасна първоначално с близо 0,7% към най-високо историческо ниво от 28 743,78 пункта, след което индексът на сините чипове се върна леко назад, но продължава да нараства с над 100 пункта (с 0,4%).

Широкият индекс S&P500 и Nasdaq Composite също се изстреляха при старта на първата за годината търговия към рекордни върхове съответно от 3250,04 пункта и от 9060,69 пункта (повишения с 0,6% и с 0,9%), преди и те да “дръпнат педала на газта”, нараствайки съответно с 0,22% и с 0,53%.

Днешният позитивен старт е факт, след като Уолстрийт остави зад гърба си една много силна година, през която DJIA се повиши с 22,3% (най-силен ръст от 2017-а), докато S&P500 се повиши с 28,9%, а Nasdaq Composite – с 35,2%, като и двата индекса приключиха най-успешната година от 2013-а насам.

Лидери отново са акциите на технологичните компании, които са и най-силно зависи от търговските отношения между САЩ и Китай. Акциите на Apple inc. поскъпват с 1,5% към нов рекорден връх от 298,41 долара за една акция, след като технологичният гигант беше един от най-силно представящите се и през 2019-а година, когато неговите акции поскъпнаха с цели 86%.

Скок с 4,5% към исторически връх от $ 47,99 бележат акциите на Advanced Micro Devices Inc., след като анализаторската фирма Instinet повиши прогнозата си за цените на акциите на голямата компания за интегрални схеми и микрочипове с цели 45% от $ 40 на $ 58.

Общият технологичен подиндекс на S&P500 (S&P 500 Information Technology Sector) нараства през първата за 2020 година сесия на търговия с 1,10%, след като през миналата година отбеляза ръст от цели 148%. Филаделфийският индекс на компаниите за полупроводникова техника (PHLX Semiconductor) също нараства с малко над 1% в началото на днешната търговия.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.