Home » Авторски страници

България изпрати на Албания 12 строителни инженери за оценка на сгради след земетресението

2019.12.06 Няма коментари
Spread the love

Много сгради в Албания пострадаха от силното земетресение. Снимки: Снимка: EPA/БГНЕС

България изпрати 12 строителни инженери в Албания, за да помогнат при оценката на сградите, пострадали след земетресението. Това заяви вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, пред временно изпълняващият длъжността външен министър на Албания Гент Цакай – съобщи пресцентърът на МВнР.

Двамата са разговаряли в Братислава, в рамките на срещата на външните министри от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Екипът инженери е отишъл в Тирана по молба на албанската страна, отправена от г-н Цакай по телефона пред министър Захариева в края на миналата седмица. Веднага след получаването на искането, Захариева се е свързала с Министерството на регионалното развитие и благоустройството и с тяхно съдействие Университетът по архитектура, строителство и геодезия е излъчил 12 специалисти, под ръководството на проф. д-р инж. Богомил Петров от Катедра “Строителни материали и изолации”. Вчера сутрина те са отпътували от България с техника за определяне на вероятната якост на натиск на бетона, за сканиране на армировка и за ултразвукова диагностика, а по-късно екипът е отпътувал от Тирана за Дуръс.

Гент Цакай благодари за незабавния отговор на България на призивите за помощ. „Реакцията Ви е на истински приятел, а истинските приятели се познават в моменти като този. По приблизителни първоначални оценка, ще са ни нужни близо 700 млн. евро. Над 7000 души са без покрив“ – каза Цакай.

Веднага след земетресението България отпусна и 200 000 лева финансова помощ за Албания, от бюджета на МВнР.

По време на срещата с Гент Цакай министър Захариева е потвърдила последователната подкрепа на България за започването на преговори с Албания за членство в Европейския съюз.

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.