Home » Авторски страници, българи зад граница

„Погромът в Босилеградско 15-16 май 1917 г.“ – изложба в Босилеград

2019.11.15 Няма коментари
Spread the love

КИЦ „Босилеград“, Регионален исторически музей – Благоевград и Македонският научен институт в Благоевград представиха фотодокументалната изложба „Погромът в Босилеградско 15-16 май 1917 г.“

Д-р Кирил Алексиев, директор на Регионален исторически музей – Благоевград, поздрави присъстващите, а авторът доц. д-р Ангел Джонев представи изложбата и трагичните събития на 15-16 май 1917 г., когато четата на Коста Милованович Печанац нахлува в Босилеградско, убива 35 души и опожарява Босилеград и околните села, нанасяйки материални щети за около 2,5 милиона лева.

Председателят на КИЦ „Босилеград“ Иван Николов каза, че в рамките на отбелязването на 100-годишнината от Босилеградския погром, през 2017 г. доц. д-р Ангел Джонев е издал книга „Погромът в Босилеградско 15-16 май 1917 г.“ и е автор на фотоизложбата със същото заглавие, с което са попълнени белите петна в българската историография за това трагично събитие. За съжаление – каза Николов – благородната идея за поставяне на паметна плоча в центъра на Босилеград, с което да се отдаде почит на невинно избитите жертви и да се открие от български и сръбски държавни представители, не срещна разбиране от сръбска страна.

 

КИЦ “Босилеград”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.