Home » българи зад граница, Е-Списание

Кръгла маса в Босилеград по повод 100 години Ньой (видео)

2019.11.27 Няма коментари
Spread the love
На 26.11.2019 г., в клуба на БТА в Босилеград, се проведе кръгла маса под название „100 години Ньой – 100 загубени години“. Организатори на събитието бяха местните сдружения „ГЛАС“ и КИЦ „Босилеград“.

Доклади за положението и проблемите на българското малцинство поднесоха: председателят на КИЦ, Иван Николов, историкът Стефан Иванов от София, Милена Симива от РИМ – Перник и доц. д-р Ангел Джонев от Кюстендил. Последва интересна дискусия. Трибуната беше уважена и от Николай Колев – Босия, известен български дисидент, поет и журналист, създател на първия независим синдикат в България, председател на Независимото дружество за защита на правата на човека.

Консулът Петър Данов от Генералното консулство в Ниш уважи със своето присъствие домакините и гостите на важния форум.

Участниците в кръглата маса припомниха и направиха анализ на историческите и политическите събития, които са принудили България да подпише Ньойския диктат, протестите и съпротивата на местното българско население срещу трагичния договор, организирането и борбата на бежанците от Западните покрайнини в България.

Също така участниците анализираха в докладите си сегашното положение на българите в Западните покрайнини, новите геополитически обстоятелства след разпадането на Версайското устройство на Европа. Беше разгледан статута на българското малцинство след окончателното разпадане на Югославия, надеждите му, свързани с членството на България в Европейския съюз, и преговорния процес за сръбското еврочленство.

Всички изразиха безпокойство от влошаващото се положение на българите в Западните покрайнини – високата безработица, образованието, което не възпроизвежда националното самосъзнание на младите поколения, продължаващата асимилационна политика срещу тях, безсилието на България да ги защити и липсата на готовност от сръбска страна да предложи решения, които да им гарантират нормални условия за живот и всестранно материално, културно и национално развитие като българи.

Участниците в кръглата маса подкрепиха идеята за събиране на масово подкрепена петиция, която да се отправи до Комисията по петициите в Европейския парламент, с която да се изисква намесата на европейските институции за спасяване на българското малцинство в Западните покрайнини.

Накрая голяма част от участниците положиха цветя и си направиха снимка за спомен пред паметника на Апостола в центъра на Босилеград.

Екипи на телевизия СКАТ и ЕВРОКОМ присъстваха на мероприятието, както и представители на радио Босилеград, вестник Ново братство, списание Бюлетин, портал ФАР и ГЛАС ПРЕСС.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.