Home » Авторски страници, българи зад граница

БУ „Гергана“ – Ню Йорк гостува с концерт на БУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Виена

2019.11.25 Няма коментари
Spread the love

Герганчетата от Ню Йорк са на път за концерта си в София

На 24 ноември 2019 г. БУ „Св. св. Кирил и Методий“ и Българският културен дом „Витгенщайн“ във Виена посрещнаха гости от Ню Йорк – петнайсет деца от музикалния театър на Българско училище „Гергана“. Те представиха постановката „Дойдох! Изпях! Победих!“ – оригинална драматизация на български език за детски музикален театър, по 13 хитови песни от известни бродуейски спектакли. Драматизацията е в стихове. И тя, и преводите, и българските текстове на песните, са работа на учител в „Гергана“.

Домакини на Герганчетата във Виена бяха децата и преподавателите от Българското училище „Св. св. Кирил и Методий“ във Виена. След това нюйоркските деца ще гостуват и в София, където ще имат концерт в залата на НАТФИЗ, на 28 ноември от 19.00 часа. Тези две събития са заключителни концерти на „Гергана”, в чест на 15-та годишнина на училището тази година.

Браво, Герганчета! Виена превзехте, на добър час в Родината – чака Ви родна прегръдка, юначета с песенни калпачета!

Колеги и приятели в България: Вървете, посетете, поздравете нашите деца, дошли от другия край на света!

 

Снежина Мечева,
говорител на АБУЧ

–––––––––––––––––––––––-

СВЕТЪТ СМЕ НИЕ

В студения ноемврийски неделен ден във Виена не е много за разходки, повече привлича топлият дом и примамващата почивка пред неуморния син екран. Но как да останеш у дома, когато на гости от далечния Ню Йорк са ти дошли приятелите ни от Българското училище „Гергана“?!

Чаровната сила на младостта бързо сприятели учениците от Българското училище „Св. св. Кирил и Методий“ във Виена и концертната група от класа по музикален театър в БУ „Гергана“, дошли да ни представят програмата си „ДОЙДОХ! ИЗПЯХ! ПОБЕДИХ!“ – оригинална драматизация на български за деца по 13 известни бродуейски песни.

В събота ги окачвахме с нетърпение, а те все още със сън в очите, след многочасов полет, направо нахлуха с дъха на зимата в топлите ни класни стаи и някак естествено станаха част от нас – участваха в презентацията на книжката на Илка Бирова „7 приказки за всеки ден“ и рисуваха илюстрации по нея, смяха се на Хитър Петър, изигран от учениците от 3-ти клас, празнуваха наведнъж 6 рождени дни, ядоха торти и сладкиши до пръсване, и накрая всички заедно сглобиха весела коледна елха от многобройни малки части, които сами оцветиха, и написаха на три езика „Честита Коледа!“.

Колко много ни се искаше да останат до края на учебния ден, но умората си каза думата, а и нали трябваше да видят поне малко от предколедно украсената Виена! Разделихме се с обещанието само след няколко часа отново да бъдем заедно, този път да пеем и да се веселим.

И в неделя непокорният виенски вятър се оказа слаб да спре потока от желаещите да чуят Герганчетата, дошли при нас чак от Ню Йорк! Славата им се е разчула и многобройната публика бързо запълни гостоприемно отворения БКИ „Дом Витгенщайн“.

Специални гости бяха посланикът на Р. България в Австрия, д-р Иван Сираков, и директорът на Дома, проф. д-р Румяна Конева. Ярко осветената сцена се изпълни с чудесните София, Мира, Маргарита и Велина, София и Мартин, Ния, Мишел и Дария, Катерина, Николина, Антъни, Антонио, Захари и Николас– Герганчетата, „търсещи песни за чудни деца“! Не трябваше дълго да търсим тези чудеса – те бяха на сцената със своята артистичност, грациозност, талант, живот и завладяха цялата зала, изпълниха я с музика, изкуство, топлина и обич!

Ех, деца! Да знаете колко сте хубави, добри, талантливи! Колко сте силни с чистото си и неподправено присъствие, с вълшебството на песните, с които носите мъдростта на човечеството и вярата в добротата и красотата.

Благодарим Ви, че ни направихте съпричастни на своето изкуство!

Дойдохте при нас, изпяхте ни песните си и завинаги влязохте в сърцата ни и станахте част от нас!

Днес в залата светът сме ние – Вие, всички деца на България, независимо къде живеете и какъв език говорите…

И още нещо: „Щом всички сърца с грижа искрена туптят, помощта – скоро ще долети“ – пеят децата и без да се двоумят дариха парите, събрани на концерта във Виена, на Божидар от Симеоновград, на когото му предстои операция на тазобедрената става във Виена и за когото събираме дарения.

На 24 ноември във Виена децата от българските училища във Виена и Ню Йорк направиха света по-добър, усмихнат и щастлив!

.

Д-р Ирина Ботева-Владикова,

председател на АБУЧ
директор на БУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Виена

.

Снимки: Фейсбук профил на Нели Хаджийска и АБУЧ

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.