Home » Авторски страници

Становище за възстановяване автентичния вид на Войнишкия мемориал в София

2019.11.09 Няма коментари
Spread the love

ОБЩЕСТВЕНИ ОРГАНИЗАЦИИ И СЪЮЗИ НА ВЕТЕРАНИТЕ ИСКАТ ТОЧНО ВЪЗСТНОВАВАНЕ НА АВТЕНТИЧНИЯ ВИД НА ВОЙНИШКИЯ МЕМОРИАЛ В СОФИЯ

ой

СТАНОВИЩЕ

ПО

ПОВТОРНИЯ КОНКУРС ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА МЕМОРИАЛА-ПАМЕТНИК НА СОФИЙСКИТЕ ПОЛКОВЕ ОТ ПРЯКО ПРИЧАСТНИ КЪМ НАЧИНАНИЕТО ВОЕННО-ПАТРИОТИЧНИ СЪЮЗИ

След като председателствата на съюзите се запознахме с материалите по конкурса, организиран от Столична община, и в качеството ни на съинициатори, одобрили със съответните условия начинанието, с хилядите ни членове: ветерани от войните, чинове от запаса и резерва, военноинвалиди и потомци на загиналите, и пряко отговорни пред тях и пред българската общественост за него, и обсъдихме как се изпълнява общото ни решение за най-точно възстановяване в автентичния ПРЕДВОЕНЕН вид на Войнишкия мемориал-паметник на софийските полкове, плюс плочи с имената на загиналите чинове през Втората световна война, определихме следното категорично

с т а н о в и щ е

на пряко причастни към начинанието военно-патриотични съюзи

1. Задължително, не само предвид досега приетите решения и общественото мнение, но най-вече пред паметта на хилядите загинали и за техните потомци, е точното възстановяване в автентичния МУ ВИД НА Войнишкия мемориал, който е достатъчно добре документиран с чертежи, фотографии и пр., немалко от които включени в заданието на конкурса, плюс плочи с имената на загиналите чинове през Втората световна война и в изпълнение разпоредбите на Закона за военните паметници.

Недопустимо е исторически неавтентично, недостоверно или неточно възстановяване на съществувалия мемориал с направата на каквито и да било нови „визионерски”, бутафорни или други интерпретации. ерзац-„паметник” е поругаване на българската военна чест и на паметта на падналите за отечеството.

2. Конкурсът е състезание кой от проектите в най-пълна степен съответства, според оригиналната документация от чертежи, фотографии и пр., на автентичния Войнишки мемориал като точен вид, в обеми, открити и закрити пространства, ортогонална ос на подход от бул. „Патриарх Евтимий”, цветове на колонадите и фасадите, сградостроителна и орнаментна пластика, с всичките исторически съществували и на трите стени няколко десетки ясни надписа, плюс имената на падналите, проверени и допълнени според Закона за военните паметници. Тук място за своеволни артистично-творчески експерименти с военната чест и паметта на хиляди български герои няма.

3. Бламирането и на този втори конкурс или неизпълнение на възстановяването на автентичния, скъп на сърцата на всички Войнишки мемориал, чрез някаква подмяна с построяване на какъвто и де е нов интерпретационен ерзац „паметник” на мястото на съборения т.нар. монумент „1300 години България”, би било тежък провал и опасен скандал, пораждащ съмнения за саботаж на възстановяването на Войнишкия мемориал, което в никакъв случай не може да се допусне.

Затова от представените проектни идеи следва да се определи тази, която в най-голяма степен, според посоченото в т. 2 от настоящото, дава автентичния исторически вид на Мемориала, композиционно интегриран в площадно-парковата среда, и на тази идея като база, след най-широко обществено обсъждане, да се дефинира окончателният технически проект, за да изпълним дълга си и очакванията на гражданите, като Общината самостоятелно надзирава техническото проектиране, необезпокоявана проведе търг за строителство и час по-скоро се пристъпи към десетилетия незапочваното възстановяване на Мемориала в София.

За пряко причастни към начинанието Военно-патриотични съюзи:

Съюз на ветераните от войните на България, председател – доц. д-р Иван Сечанов /подпис, печат/

Съюз на военноинвалидите и военнопострадалите, председател – мл. л-т инж. Петър Велчев /подпис, печат/

Съюз на Военните на Негово Величество Училища, ШЗО и РВГ, председател – кап. д. пл. Атанас Илев /подпис, печат/

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.