Home » Авторски страници

Петър Пенчев до ВАС срещу жалби на АЯР и ДП “Радиоактивни отпадъци”

2019.11.09 Няма коментари
Spread the love

Инж. Петър Пенчев, член на Обществения съвет на АСС “Анна Политковская” и зам.-председател на НД “Екогласност”, е изпратил до Върховния административен съд, чрез Административен съд – Монтана, възражение срещу касационни жалби на Агенцията за ядрено регулиране и ДП “Радиоактивни отпадъци”.

Във възражението се казва: “Моля да оставите без разглеждане касационните жалби по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) на Агенцията за ядрено регулиране и на Държавното предприятие “Радиоактивни отпадъци”, против Решение № 491/14.10.2019 г. по адм. дело № 451/2019 г. по описа на Административен съд – Монтана, като недопустими и противоправни.”

След целият текст на възражението.

 

В Ъ З Р А Ж Е Н И Е

от инженер-математик Петър Пенчев, член на Обществения съвет на Асоциация на свободното слово “Анна Политковская” и зам.-председател на Национално движение „Екогласност”

СРЕЩУ: Касационни жалби по Закона за достъп до обществена информация на Агенцията за ядрено регулиране и на Държавно предприятие “Радиоактивни отпадъци” против Решение № 491/14.10.2019 г. по адм. дело № 451/2019 г. по описа на Административен съд – Монтана.

Уважаеми господа Върховни съдии,

Моля да оставите без разглеждане касационните жалби по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) на Агенцията за ядрено регулиране и на Държавното предприятие “Радиоактивни отпадъци”, против Решение № 491/14.10.2019 г. по адм. дело № 451/2019 г. по описа на Административен съд – Монтана, като недопустими и противоправни.

Съгласно чл. 40, ал. 3 от ЗДОИ, редакция ДВ 77/2018 г., влязла в сила от 01.01.2019 г., “Решението на административния съд не подлежи на касационно оспорване.”

Учудващи са и не би могло да се приемат за сериозни:

– незнанието на категорични правни норми, в случая ЗДОИ, от значимата държавна институция Националния ядрен регулатор Агенцията за ядрено регулиране и от 100% държавна собственост ДП “РАО”;

– това е опит за внасяне на правна несигурност в българските граждани, живеещи в правовата държава Република България;

– или обосновано можем да предположим, че тези противоправни опити идват за да скрият сериозни недъзи при изграждането на едно ядрено съоръжение, което ще бъде потенциално опасно с радиактивно опасно за живота и здравето въздействие за хиляди и милиони години за поколенията на българските граждани.

Като гражданин и представител на легитимни граждански организации, бих искал категорично да възразя срещу доказваната с тези неистови опити, липса на прозрачност и участие на обществеността в процеса на вземане на решения, което е вменено за изпълнение от тази институция и от това държавно предприятие със Стратегията за управление на радиоактивните отпадъци и отработеното ядрено гориво, приета от Министерския съвет, бих си позволил да цитирам само част от Глава I. 6 Политика на прозрачност и участие на обществеността в процеса на вземане на решения:

“АЯР води политика на откритост и прозрачност с всички правителствени и неправителствени организации, медии и граждани… Информирането на обществото и постоянната комуникация с него допринасят за правилното разбиране и втзприемане на политиката и действията на правителството за осигуряване на безопасност при използването на ядрени технологии и управлението на РАО и ОЯГ”

“ДП ‘РАО’ … се стреми да получи информираната подкрепа на обществеността…”

Представям мое Заявление от 14.10.2019 г. до АЯР с искане за изпълнение на Решение № 491/2019 г. на Административен съд – Монтана, което противозаконно е отказано и не е изпълнено.

Моля да отхвърлите жалбите и да задължите Агенцията за ядрено регулиране за незабавно изпълнение на Решение № 491/2019 г. на Административен съд – Монтана.

Приложение: Заявление от 14.10.2019 г. до АЯР с входящ номер 05-00-5/15.10.2019 г. по описа на АЯР.

С уважение:

Инженер-математик Петър Пенчев

член на Обществения съвет на Асоциация на свободното слово “Анна Политковская” –
носител на Международна награда за защита на човешките права “Златен гълъб” и
зам.-председател на Национално движение “Екогласност”

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.