Home » Авторски страници

Браншови организации: Системата “Бонус-малус” е грабеж на застрахователя от шофьора

2019.11.29 Няма коментари
Spread the love

На 19 ноември т.г. Комисията за финансов надзор пусна за обществено обсъждане новото предложение на системата “Бонус-малус”. От Българско обединение на шофьорите, Конфедерация на автобусните превозвачи и Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка, в разговори с техни членове и познати са установили, че потребителите на тази система нямат яснота за начина, по който тя ще функционира. Затова трите организации дадоха вчера пресконференция в Пресклуба на БТА в София, с цел разясняване на тази система.

Снимка: Скрийншот от видео на БТА

В брифинга, обявен под надслов “Бонус-малус” системата реално е грабеж на застрахователя от шофьора”, участваха Христо Радков, председател на Българското обединение на шофьорите; Магдалена Милтенова, председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи; Йонко Иванов, председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка, и др.

“Законодателят иска ние да плащаме, след като сме си заплатили глобата за някое нарушение, и на частна фирма (защото всички застрахователи в България са само частни фирми) допълнителен приход. Това не можем да го разберем. И вместо Комисията по финансов надзор, както е записано в нейния устав, да защитава правата на застрахования, тя в момента работи за обогатяване на застрахователя” – каза на пресконференцията Христо Радков. И добави: “Имаме предложение, ако тази система “Бонус-малус” бъде приета, да има система “Бонус-малус” и за собственика на пътната мрежа. Съответно, както знаете, само преди няколко дни, Държавната агенция по безопасност на движението по пътищата обяви, че има 70 участъка с повишена концентрация на ПТП. Ние предлагаме на тези 70 участъка да не се събират тол такси…” 

Видеозапис от брифинга може да се види в сайта на БТА ТУК.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Примерни таблици с изчисления, изпратени до медиите от Бългорско обединение на шофьорите, за това как ще се промени размерът на застраховката “Гражданска отговорност”, ако системата “Бонус-малус” бъде приета.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.