Home » Авторски страници, българи зад граница

Среща на Екатерина Захариева с българската общност в Москва

2019.10.22 Няма коментари
Spread the love

Снимки: МВнР

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева изрази в Москва надежда, че българските студенти в Русия скоро ще получат право на почасова работа и стаж, за да могат да се подкрепят сами финансово- съобщи пресцентърът на МВнР.

„Надявам се, че обещанието, което неотдавна пое руската страна – говорихме за това и с министър Лавров, студентите да имат право на почасова работа и стажове, да се случи възможно най-скоро. Информирани сме, че руската страна има предложение за изменение на съответния закон“ – заяви Екатерина Захариева на среща с българската общност в Москва, организирана в посолството ни.

Около 600 български аспиранти и студенти се обучават в Русия, повечето от които в Москва. Те са обединени в две организации – Организация на българските студенти в Русия БРАВО и Съвет на българските аспиранти в Русия.

На срещата Екатерина Захариева подкрепи идеята на българския студент в руския Висш институт за международни отношения МГИМО Илиян Сарандалиев, който е и председател на БРАВО, в България периодично да бъдат организирани срещи на дружества на българските студенти от чужбина.

Българският външен министър разказа пред българската общност за преговорите си, проведени с руския й колега Сергей Лавров. Тя изрази задоволство от решаването на въпроса с регистрацията на дипломатическия имот на Българското посолство в Москва, за чийто безвъзмездно и безсрочно ползване получи документ от Сергей Лавров. Екатерина Захариева подчерта, че вече са решени по-голяма част от имотните въпроси на Русия в България, като са останали два-три отделни имота, за които руската страна има въпроси.

„Има, например, имот в Панчарево, където се води съдебен спор на дружество на руски граждани в България с Руската федерация. Убедена съм, че нашият съд ще реши този въпрос в най-скоро време“ – заяви Захариева.

Екатерина Захариев увери сънародниците ни, че винаги може да разчитат на пълна подкрепа и съдействие от страна на посолството ни и МВнР. Тя обяви, че на предстоящи консултации между министерствата на външните работи на България и Русия ще бъдат обсъдени и консулски въпроси. На тях българската страна ще постави и въпроса за облекчения в издаването и получаването на руски визи за български граждани, включително за българи, които работят в международни организации на територията на Русия – като научния ядрен център в Дубна.

Екатерина Захариева честити юбилея на Българското училище в Москва, което тази година навършва 45 години. „Работата, която вършите тук, е голяма мисия и голяма отговорност за запазване на връзката с България“ – каза външният министър и подчерта, че всяка година българската държава увеличава средствата за издържането на българските училища зад граница.

Тя беше посрещната от членове на българския танцов ансамбъл в Москва, в който участват деца на българи, живеещи и работещи в руската столица. В срещата в Българското посолство участваха представители на българския бизнес, български студенти и аспиранти, културни дейци, научни работници, общественици – се казва още в прессъобщението.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.