Home » Авторски страници, история

Исторически парк – от неолита до Второто българско царство

2019.10.27 Няма коментари
Spread the love

Историческият парк е разположен на 500 декара, до с. Неофит Рилски, Варненско, и касае периода от праисторията до средновековието. Пресъздадени са отделни експозиции за бита и културата по нашите земи от най-дълбока древност (неолитно и халколитно жилище, тракийски музей, възстановка на Александровска гробница и др.). Паркът предлага и атракции като стрелба с лък, ритуално пиене на вино по тракийски обичай от ритони и фиали, снимки с традиционни за различните епохи облекла, тур с тракийска колесница, тематичен детски кът и др.

Снимка: Скриншот от видео на Исторически парк

Първият етап от изграждането на парка, който е посветен на праисторията, приключи в началото на лятото т.г.

Източник: ipark.bg

Репортаж на Нова ТВ преди откриването на парка

Втората исторически зона, която ще могат да видят посетителите на Исторически парк, е посветена на Първото българско царство. Тя трябва да бъде изградена до 1.06.2020 г. Ще бъде представена възстановка на двореца в Преслав с емблематичната крепостна стена, скрипториум, казарми, пазар, царска беседка, ранна православна църква и дворцов комплекс. 

Източник: ipark.bg

Третата зона ще бъде посветена на Второто българско царство. В тази зона ще бъде изградена част от крепостната стена с три типа кули – открита и закрита бойна кула и кула-тъмница, зад които ще се простират дворцов комплекс, царска православна църква и административна сграда. Третият етап трябва да приключи до 8.05.2021 г.

Източник: ipark.bg

Има и четвърти, и пети етапи в изграждането на парка, които са посветени съответно на културата на Римската империя по нашите земи и на създаването на конна база и страноприемница. Те трябва да приключат съответно до 8.08.2022 г. и до 20.04.2023 г.

Снимка: Скрийншот от видео на БНТ

Репортаж на БНТ за откриването на Историческия парк, 22 юни 2019 г.

Сайт на Исторически парк – тук

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.