Home » Авторски страници, политика

Протестиращите срещу Гешев връчиха писмо на президента Радев

2019.10.25 Няма коментари
Spread the love

Снимка: ГД „БОЕЦ“

Гражданско движение „БОЕЦ“ и представители на всички организации, които се обявихме срещу назначаването на Иван Гешев за Главен прокурор веднага след номинирането му, проведохме среща с представител на Президентството и му връчихме писмо, в което настояваме Румен Радев да не подписва указа за назначаването на Гешев.

Снощният протест на Орлов мост в София. Протестът продължи цяла нощ. Движението бе блокирано до към 6.30 часа местно време тази сутрин. Снимка: Зорница Йончева, OFFNews

Благодарим на всички, които вчера се присъединиха към протеста!

Пред полицейските кордони и после на Орлов мост видяхме представители на няколко граждански сдружения и политически сили, които доказаха, че никой не може да спре непримиримите хора с кауза и морал да се обединят срещу мафията.

Снимка: Зорница Йончева, OFFNews

Днес ние всички поискахме лична среща с президента, на която да му представим нашите аргументи защо Иван Гешев няма нужните качества да изпълнява толкова важната и овластена длъжност на Главен прокурор на Републиката.

Получихме уверение, че нашето писмо и искане за среща ще бъдат предадени на президента Радев още в понеделник.

Протестиращи срещу избора на Гешев днес пред сградата на Президентството. Сред протестиращите е и Николай Колев – Босия. Снимка: Ладислав Цветков, bTV

Припомняме, че протестите срещу назначаването на Гешев за Главен прокурор продължават тази вечер, от 18:30 часа, на Ларгото!

 

Гражданско движение „БОЕЦ“

––––––––––––––––––––––––

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов, който ръководеше заседанието на Висшия съдебен съвет, честити на Иван Гешев избора му за главен прокурор. 20 членове на ВСС гласуваха вчера за Гешев, след продължило 10 часа заседание. 4 бяха против. Снимка: News.bg

„Политическо обединение „Демократична България“ изрази несъгласието си от избора на Иван Гешев за главен прокурор – пише „Дневник“. – Според тях това е „тежък удар срещу надеждите на българските граждани за достойно бъдеще в правова държава“. Вчера Висшият съдебен съвет (ВСС) гласува почти единодушно за Гешев, който беше и единствената кандидатура, а сега предстои президентът Румен Радев да подпише указа за назначението му или да върне процедурата в начален етап. „Демократична България“ призова протестите да продължат и днес всички недоволни да се съберат пред президентството в 18:30 ч. Според тях чрез Гешев „корупционната върхушка се надява да си гарантира безнаказаност за още седем години в условията на още по-агресивна репресия“.

От обединението поставиха три искания:

1. Президентът Радев да не подписва указа за назначението на Гешев.
2. Да заяви готовност да упражни конституционна инициатива и да стартира консултации за изработването на конституционни промени, с които да бъдат извършени решителни реформи в прокуратурата и Висшия съдебен съвет, след което да бъде избран нов главен прокурор.
3. Всички политически сили да се ангажират с извършването на дълбока съдебна реформа чрез промени в конституцията.“

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.