Home » Е-Списание, политика

В деня на избора на Гешев…

2019.10.24 Няма коментари
Spread the love

OFFNews: СТОТИЦИ ПОЛИЦАИ ОХРАНЯВАТ ИЗБОРА НА ГЕШЕВ, ПРОТЕСТЪТ ИЗТИКАН ДАЛЕЧ ОТ ВСС

Снимка: OFFNews

Безпрецедентно масирано полицейско присъствие има района около Висшия съдебен съвет, където днес се провежда изборът на единственият кандидат за главен прокурор Иван Гешев.

Протестиращите срещу назначението му са изтикани далеч от сградата на ВСС – на ъгъла на “Княз Борис I” и “Цар Симеон”. До самата сграда пък се допускат само контрапротестиращите и журналисти. Там агенция “ПИК” е издигнала трибуна и е събрала около 200 души, които викат “за” Гешев. Първа от трибуната се изказа Звезделина Мастагаркова от “ПИК”.

В строго охраняваната зона хора се допускат само след записване на данните. Репортери се допускат след показване на журналистическа и лична карта. Отцепен от полицията е целият периметър между Женския пазар, метростанцията и “Мария Луиза”.

Разпределението на зоните на двата протеста е решено от СДВР с обяснението , че заявката на организаторите на протеста срещу “Гешев” – “Боец”, е подадена по-късно…

Репортер на OFFNews стана свидетел как “стюарди” на контрапротеста лично решават кой може да влезе в охранявания широк периметър и дори посочват на униформените кого да пуснат. “Тоя не е от наш’те”, заяви на полицай един от “стюардите” за човек, който в крайна сметка не бе допуснат вътре.”

Снимка: OFFNews

—————————————-

Clubz.bg: НА ОРЛОВ МОСТ: С ВКЛЮЧЕНИ СИРЕНИ ПОЛИЦЕЙСКИ КОЛИ СЕ ОПИТАХА ДА МИНАТ ПРЕЗ ПРОТЕСТА

Снимка: Сlubz.bg

“Демонстрантите минаха през Министерския съвет. С викове “Оставка”. Към 9,55 ч. тръгнаха към Орлов мост. По пътя блокираха кръстовището на СУ “Св. Климент Охридски”.

В протеста участват неколкостотин души. Демонстрацията се предвожда от лидера на “Боец” Георги Георгиев. Той призова хората да донесат палатки и да останат там. Сред протестиращите е и Методи Лалов – водач на общинската листа на “Демократична България” в София. Както и кандидатът за кмет Борислав Игнатов. Вчера от “Демократична България” съобщиха, че прекратяват от 24 октомври предизборната си кампания и се включват в протеста срещу избора на Гешев.

Около 11 ч. от “Боец” обявиха, че ще разпънат палатков лагер на Орлов мост и започнаха с голяма синя шатра. Полицаи приближиха протестиращите и обясниха на висок тон на Георгиев, че прави нещо незаконно. Гражданите обаче ги обградиха и започнаха да викат “Оставка!”, което принуди блюстителите на реда да отстъпят, изпратени с викове “Довиждане!” и “Всеки ден ще е така до победата”.

Снимка: Сlubz.bg

По-късно полицията включи сирените и се опита да мине през хората с автомобилите. Протестиращите обаче отново ги блокираха и ги принудиха да отстъпят.

Репортер на Клуб Z съобщи, че провокаторка е нападнала една от протестиращите жени, като я наплюла, ударила я е и й счупила очилата. Първоначално полицаите се втурнали да заловят пострадалата, а провокаторката избягала. Протестиращите подкрепили жената и попитали полицията защо се нахвърля върху нея. От МВР обяснили, че и другата жена е заловена.”

Снимка: Сlubz.bg

От “Боец” твърдят, че в момента полицията не позволява на хората, протестиращи до ВСС – пред Централните хали – да си тръгнат от там и да се присъединят към тези на Орлов мост.

Протестът, организиран от “Боец”, беше насрочен за 9,30 ч. пред ВСС.

Заради избора на Иван Гешев за главен прокурор охраната на сградата е по-голяма, отколкото при парламента по времето на протестите срещу правителството на Жан Виденов. Всички пресечки на ул. “Екзарх Йосиф” се охраняват от полиция и жандармерия. В района има десетки коли на органите на реда, само край МС има пет коли на жандармерията – чак дотам стига охраняваният район. Отцепен от полицията е целият периметър между Женския пазар, метростанцията и “Мария-Луиза”.

Снимка: Clubz.bg

Репортер на Клуб Z беше допуснат трудно и след множество проверки на журналистическата му карта да стигне в близост до сградата на ВСС, докато защитници на Гешев стигнаха дотам без никакъв проблем и бяха преброявани под строй лично от главната редакторка на “Пик” Звездомира Мастагаркова. За подкрепящите Гешев имаше отделено специално място. Те са преградили движението на трамваите, но протестът им е позволен.”

————————————

РОМИ, МУТРИ И АГИТКИ ПОДКРЕПЯТ ГЕШЕВ В ИЗБОРА ЗА ГЛАВЕН ПРОКУРОР, ЖАНДАРМЕРИЯТА ГИ ОХРАНЯВА

Liberta.bg публикува мнения във Фейсбук, свързани с избора за нов главен прокурор и провеждащите се в момента протести “за” и “против” кандидатурата на Иван Гешев:

Илиян Василев:

“С жандармерия ги избирате, с жандармерия ги пазите, с жандармерия управлявате. И колко мислите, че ще продължите? Борисов, теб питам, защото жандармерията действа по твое разпореждане.

Още веднъж, могат да го изберат днес, с жандармерия наоколо. Това е лицето на управлението на ГЕРБ – жандармерията и отзад Борисов с “жипа”.

Но на 27 октомври накажете тези, които издават разпореждането на жандармеристите. Да усетят народната “любов”. Протестният вот е единствената възможност за реакция, която да ги заболи.
Не се залъгвайте по лакардиите, че ГЕРБ са западни, че бранят някого от комунистите.

Тези същите бяха на стадиона с нацистките и расистки ексцесии. Същите пазят Гешев. Всичко се координира от Борисов, защото жандармерията ги пропуска. Тоест от “властта са”.”

Христо Комарницки:

“Трябва всички да видят лицата на онези, които манифестират подкрепа за Гешев. Надявам се някоя телевизия да ги покаже.

Елитът на гражданското общество на България…

Дребната престъпност, мутрите от крайните квартали, контингентът на МВР е събран за да демонстрира подкрепа за прокурора Гешев.

Това е дъното.

Пет реда полиция охранява митинг от двайсетина платени мутри в подкрепа на прокурора Гешев.
Това е състоянието на гражданството на Територията.”

Румяна Ченалова:

“Младите хора са други хора. С различна мисъл, самосъзнание и отношение към света. По-практични, но и по-безкомпромисни. Когато достигнат своята емоционална зрялост и намерят отговорите за смисъла и мястото си в социума, ще заявят правата си и ще ги отвоюват по най-добрия начин. Качествените млади българи у нас и в чужбина, които градят своите ценности върху неотменяемите правила за добро и зло, честност, доблест, справедливост, са Спасителят на България.

Ние сме останките от миналото, управлявани от тинята на това минало. Объркани, без вяра и ясна представа за бъдещето, с оглозгана ценностна система, роби на съмнения и страх, жертви на случайността да се родим и живеем в различни времена с различни ценности.

Въпреки това и може би тъкмо заради това СМЕ ДЛЪЖНИ да направим единственото, което можем днес – да отидем пред урните и да дадем ясен и категоричен отговор на диктаторското уплавление на ГЕРБ!

Ако сме много, ако сме заедно, всички опити за манипулация на изборите ще са безуспешни. Срещу два милиона гласа подмяната на гласове ще е нищожна. И обратното – при ниска активност манипулациите ще са по-голям процент – математика.

Това можем да направим.
ДЛЪЖНИ СМЕ!
ДА ГО НАПРАВИМ!

“Избор ” на Главен прокурор НЯМА!
Има изпълнение на волята на диктатора.
Има подигравка със законността.
Има демонстрация на сила.

Но… има закони, чиято логика и смисъл няма как да бъдат променени, т.е. – има изход от несправедливостта.
Всичко опира до професионализъм и воля за действия.”

Владимир Танев:

“Нидялко е довел пред ВСС отново агитката на “Левски” и озвучава с руски честушки ул. “Екзарх Йосиф”. Фарс…”

Димитър Стоянов:

“Подкрепящите” Гешев ПИК-льовци са допуснати да висят пред ВСС, протестиращите срещу корупцията и беззаконието да вървят на…. Халите.”

 

Източници: OFFNews, Clubz.bg и Liberta.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.