Home » Авторски страници

Няма Equal Game във футбола и политиката

2019.10.20 Няма коментари
Spread the love

Или за липсата на взаимно уважение между европейските страни

“Ний трябва да се срещнем и да работим заедно, 
и заедно да вярваме – да викаме и падаме.
Защото ний изстрадахме магията на поздрава –
великото значение на простото ръкуване.”

Христо Фотев, от „Литургия за делфините”

„Взаимността e Душата на всяка човешка дейност“ е мотото на есето „Homo reciprocans. Европейска перспектива“, публикувано през 2008 г. в книгата ми „Човекът: IQ + EQ“.

Рисунка на Йордан Радичков към разказа „Да имаш и да нямаш” в книгата му „Ние, врабчетата”, приложена тук за илюстрация на Homo reciprocans (Взамодействащия човек) – този, който действа с другите, за да поддържа професионалното си и социално благополучие.

В есето пише: „Вече сме членове на Европейския съюз. Не вярвам обаче, че евроарогантите ще оценяват България като стойностна културно-историческа и все още романтична и не-толкова-много-комерсиализирана страна. Ето някои въпроси, на които предстои да отговаря една популация от 750 милиона, живеещи в Европа.
Докога егоцентризмът ще преобладава в отношенията на big brothers в Брюксел с newcomers от София и Букурещ?
Има ли натрупана критична маса от доброта и емпатия, за да се изяви Homo reciprocans в европейското общество?“

Сега отговарям: Няма! Има нещо гнило в Европа.

Ето още един пример:

На 14 октомври 2019 г. в София българският национален отбор по футбол беше победен с 6:0 от отбора на Англия. Няколко дни преди мача – чрез английски медии и футболисти – откривателите на колониализма и расизма прогнозираха – може би провокираха – расистки прояви и те бяха извършени от 10-15 български хулигани, които изпълниха „сценария“ на „сцената“ на националния стадион в София. И примерно я напуснаха.

Обаче! Един приятел, който беше на стадиона, ми писа следното: „Пропуснал си една “малка” подробност от движението на хулиганите. Те бяха вкарани като организирана група, охранявана от полицията, до определените им свободни места. Като след прекъсването на мача, пак под покровителството на полицията, излязоха от стадиона. Не знам кой е организирал тази група, но сигурно не са англичаните. Те естествено се възползваха от ситуацията. Какво пречеше на полицията да заведе групата директно в ареста, а не след два-три дни да ни залъгват, че ще ги търсят по видеото от мача. С други думи, в групата на ББ има предатели на българщината!!!“

Расизмът е една от проявите на ксенофобия. Затова UEFA (Съюз на европейските футболни асоциации) ще задейства FARE (Футбол срещу расизма в Европа) и ще накаже БФС – надявам се не толкова жестоко, колкото пожела един от най-известните български футболисти пред цял телевизионен свят.

След мача английските медии се надпреварваха да ни наричат „животни“, а един английски футболист – „идиоти“. Нас, българите – едни от най-толерантните хора към различни етноси и религии.

FARE e регистрирал повече расистки прояви в Англия, отколкото в България. Например, появи се видеоклип, на който фен на Англия на стадиона “Уембли” крещи “fucking gypsies” на българските футболисти. Преди години фенове на „Челси“ не позволиха на чернокож мъж да се качи в метрото, придружено с песен “We’re racist, we’re racist and that’s the way we like it“.

Всичко това е част от двойните стандарти, прилагани от нашите „големи братя“.

That’s racism-1, English unfriends:

Lions … 6, Animals … 0
England … 6, Racists … 0
Bulgaroff, Kick’em out
Sofia shame, Despicable

Това са някои от заглавията в английските вестници.

That’s racism-2, English unfriends:

Това е психозащитна реакция по английски, която Зигмунд Фройд преди повече от сто години нарече „изместване” (Verschiebung). А + ВХ → АХ + В: хора (B) си изкарват натрупаната агресия (X) върху набелязаната от тях изкупителна жертва (A) – преди, като робовладелци, в Африка, сега, като мегаломани, върху българите.

That’s not fair, English unfriends.

Расисти викат дръжте расистите.

Despicable indeed. (Наистина жалко.)

Жалко, че такива обиди за България идват и от други европейски съюзници.

„Европа не ни счита за нищо и с удоволствие би гледала смъртта ни” – написал проф. Боян Пенев на 28 юли 1913 г. в своя „Дневник”.

Важнослов

България : Англия – 0 : 6
БФС и треньорът си подадоха оставките.

108,526 : 365 = 297 българи умират дневно (2018 г.)

Кои министри ще си подадат оставките?
И кога най-после?

 

Д-р Георги Чалдъков

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.