Home » Авторски страници, българи зад граница

Завърши Фолклориада ‘2019

2019.10.20 Няма коментари
Spread the love

ФОЛКЛОРИАДА ‘2019, организирана от Държавната агенция за българите в чужина, събра български момичета и момчета от четири държави, под щедрото октомврийско слънце, между склоновете на Витоша и Лозенската планина, в местността “Плажа” в Панчарево.

Събитието се проведе с подкрепата на район Панчарево – Столична община и бе открито на 18 октомври от вицепремиера Марияна Николова.

Под открито небе, близо до ресторант “Урвич” в Панчарево, освен участниците от различни държави, имаше и много местни жители.

Организираната за втора година от ДАБЧ Фолклориада донесе много емоции, усмивки и празнично настроение на десетки наши млади сънародници от Украйна, Молдова, Сърбия и България.

Участниците се раздаваха на импровизираната сцена, а към края започнаха да играят и направо на тревата. Техническата поддръжка на събитието бе осигурена с подкрепата на екип от Читалище “Виделина” – Панчарево.

Танцьори от Молдова потропваха игриво по Софийското поле, викайки: “Дръж се, земьо, шоп те гази!”. Момче от Босилеград си навехна крака при едно от изпълненията, поседя на тревата и самоотвержено продължи да играе и на следващото изпълнение на състава си.

Във фолклорния празник участваха следните танцови, вокални и инструментални групи:

От Р. Молдова – Фолклорен танцов състав “Избор” към Лицей “Св. Паисий Хилендарски” – с. Кортен, Тараклийски район, и Образцов център в художественото образование “Щефан Нягя”, филиал в гр. Твардица; от Р. Сърбия – Юношески танцов състав и Детски състав от Босилеград; от Р. Украйна – Оркестър за народни инструменти “Бесарабия” и Българо-украински център “Медиа”.

Участваха също, от България, Детска вокална група “Роса”, Вокална група “Иглика”, Детско-юношески и Младежки танцов състав към Читалище “Виделина” – Панчарево; Ансамбъл “Чинарче” към НЧ “Христо Ботев 1909” – Казичене; Детски танцов ансамбъл “Багра” към НЧ “Просвета 1929” – Долни Пасарел; Певчевска група за автентичен фолклор “Лозенски баби” и Женска певчевска група за автентичен фолклор “Лозенки” към НЧ “Светлина” – Горни Лозен.

След края на предвидената програма, на 19 октомври следобед, и.д. председателят на ДАБЧ Димитър Владимиров и и.д. кмет на район Панчарево Стефка Ризова наградиха всички участвали състави с грамоти и подаръци.

Пред представител на нашето издание г-н Владимиров сподели, че има идея следващата Фолклориада да се проведе с участието на фолклорни състави и от българските емигрантски общности, каквито има стотици в различни страни и континенти.

За финансовото обезпечаване на следващата Фолклориада от ДАБЧ смятат да се опитат да привлекат и спонсори, тъй като с участието на състави и от българските емигрантски общности събитието би станало много по-мащабно.

Фолклориада ‘2019 завърши с общо хоро на поляната пред ресторант “Урвич” в Панчарево, на което се хванаха и участници, и зрители. Направи го дори пишещата тези редове…

.

Текст и снимки:

Мариана Христова

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.