Home » Авторски страници, българи зад граница, история

97 години от основаването на МПО

2019.10.04 Няма коментари
Spread the love

МПО “Пирин” – Чикаго припомня на своята ФБ страница, че преди 97 години, в първите дни на октомври 1922 г., във Форт Уейн, Индиана, се е провел конгрес на македонски патриотични дружества от САЩ и Канада, който е довел до основаването на Македонската патриотична организация. Ето какво пишат от МПО “Пирин”:

В периода 1-4 октомври, във Форт Уейн, щата Индиана, се провежда учредителен конгрес на Македонските патриотични организации в САЩ и Канада (9 дружества), организиран от Сребрен Поппетров, по инициатива на Тодор Александров. За секретар е избран Михаил Николов.

Македонската патриотична организация (МПО) е политическа организация, основана във Форт Уейн, САЩ, през 1922 г. от емигранти от Егейска Македония. От 1927 г. публикува вестник „Македонска трибуна“. МПО е традиционен защитник и популяризатор на българския произход на македонските славяни.

Официален химн на организацията е маршът „Изгрей, зора на свободата“. Традиционен политически и идеологически противник на организацията е комунистическият Македонски народен съюз, а по-късно Обединената македонска диаспора.

Македонската патриотична организация е най-старата, съществуваща до днес, организация в Северна Америка, обединяваща американци и канадци с корени от Македония. Секции на МПО съществуват в различно време в Австралия, Нова Зеландия и Южна Америка.

Македонската емиграция в САЩ и Канада осезателно нараства след погромите от Илинденско-Преображенското въстание през 1903 г. Създават се български църковни общини и други учреждения, последвани от първата политическа организация Македоно-одрински български народни организации (МОБНО), която дава тласък на обединението на подобните организации в Македоно-български народен съюз. Организацията е нетрайна и скоро се разпада, но през 1918 г. в Чикаго, Илинойс, се състои нов конгрес на македонските емигранти, с искане за справедливо решение на Македонския въпрос след Първата световна война. Имигранти в САЩ и Канада от Македония, включително някои, които са се борили срещу Османската империя, участвали в Илинденско-Преображенското въстание от 1903 г., основават МПО в 1922 г. във Форт Уейн, Индиана. Употребата на понятията „македонци“ и „македонски емигранти“ се отнасят еднакво към всички етнически групи в Македония – българи, власи, турци, албанци, гърци и други.

Президенти на МПО:

1. Анастас Стефанов
2. Васил Ишков
3. Пандил Шанев
4. Коста Попов
5. Методи Чанев
6. Петър Ацев
7. Аспарух поп Исаков
8. Иван Лебамов
9. Борис Чалев
10. Крис Иванов
11. Георги Лебамов
12. Андрея Алушев
13. Ник Николов
14. Фред Меанчов

Организации на МПО:

1. Чикаго, Илинойс, МПО „Независимост“
2. Кливланд, Охайо, МПО „Вардар“
3. Колумбус, Охайло, МПО „Свобода“
4. Детройт, Мичиган, МПО „Татковина“
5. Форт Уейн, Индиана, МПО „Костур“
6. Индианаполис, Индиана, МПО „Дамян Груев“
7. Ню Джърси, МПО „Струмишката петорка“
8. Северозападна Индиана, МПО „Родина“
9. Финикс, Аризона, МПО „Обединена“
10. Южна Калифорния, МПО „Братя Миладинови“
11. Спрингфилд, Охайо, МПО „Солун“
12. Вашингтон, Окръг Колумбия, МПО „Свобода“
13. Йънгстаун, Охайо, МПО „Тодор Александров“
14. Торонто, Онтарио, МПО „Победа“
15. Торонто, Онтарио, МПО „Швейцария на Балканите“
16. Сао Пауло, Бразилия, МПО „Струмишката петорка“
17. Чикаго, Илинойс, МПО „Пирин“ – основатели Драгомир Богданов, Станимир Динев, Стоян Дечев, Дамян Лясков

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.