Home » Авторски страници

Дело в САЩ и шпионски скандал в България. Няколко цитата

2019.09.11 Няма коментари

Снимка: БГНЕС

Из информация на в. “Банкеръ”“Делото срещу Пеевски и БНБ в САЩ де факто върви”, юни 2018 г.

“Василев обяви, че срещу Делян Пеевски е стартирало второ разследване по закона “Магнитски”. И допълни, че санкциите от осъдителна присъда по закона “Магнитски” ще бъде край на кариерата на Цацаров и блокиране на активите на Пеевски в Дубай.
“Корпулентният със сигурност го очакват тежки времена. До фалирането на банката неизплатените от него активи са 700 млн. лв., а колко още има, не мога да твърдя. Понеже се е изхитрил да не се появява никъде и се доверява на тези, които го пазят, мога да го предупредя, че те много бързо ще го изоставят, когато им замирише на пържено месо. Пеевски бе кредитиран в началото за обезпечение на договори с платежоспособни клиенти. Не ми е представен от Доган Пеевски. Към момента, към който дойде при мен, беше част от младежкото движение на Симеон Сакскобургготски” – посочи още Цветан Василев.”

Източник: ТУК

Из публикация на Actualno.com“Цветан Василев: “Магнитски” означава край за Цацаров и блокирани активи на Пеевски”, май 2019 г.

“Делото срещу Делян Пеевски по американския закон RICO (Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act) в Окръжния съд на щата Ню Йорк, район Южен, вече на практика тече. Това показа проверка на Actualno.com в специалната онлайн система за съдебни справки на САЩ (Pacer Monitor). Според справката, още на 16 април пред съда са се представили както адвокатът на Пеевски по делото, така и юридическият защитник на БНБ. Припомняме, че освен Пеевски, страна по делото е и БНБ, също така и “Булгартабак”, както и бившите квестори на БНБ Елена Костадинчев и Станислав Лютов (пълна справка с ответниците можете да видите ТУК). По делото, отново като ответник, е призована и руската банка VTB.
Адвокат на Пеевски е Елизабет Бухер, като тя защитава още и “НСН Инвестмънт”, която е представлявана от Александър Кирилов. Компанията е на Пеевски от 2016 година, което личи и от декларацията му като депутат пред КПКОНПИ и сега е също страна по делото – отново ответник. Адвокат на БНБ е Сюзън Грейс. Юристите на ответниците вече са подали писма с искания за отхвърляне на иска пред съдията по делото – Аналиса Торес.
Искът е подаден на 27 ноември 2018 година, като ищците са няколко – “Рудерсдал” ЕООД, “Ол Сийз Пропърти 2” ООД, “Асет Мениджмънт” ЕАД и адвокат Захари Томов. Всички те са представлявани от адвокат Силвия Ролински. Основата на иска е нерализираният курортен проект “Силвър Бийч”. Официално в иска не присъства банкера Цветан Василев, макар че има основателни съмнения, че той стои зад завеждането на делото.”

Снимка: Скрийншот от видео на bTV

Информация на bTV“Прокуратурата: Цветан Василев също е участвал в руския шпионски сюжет”, 11.09.2019 г.

Източник: bTV

Из публикация на Фрог нюз“Стоян Тончев: Делото по закона РИКО срещу Пеевски няма как да бъде изтъргувано с шпионския скандал”, 11.09.2019 г.:

“Шпионският скандал е един много добре режисиран сценарий. Той обаче не е толкова сполучлив, колкото неговите автори са очаквали да бъде. Обвинените хора са на свобода срещу смешна гаранция. Това в гояма степен доказва, че според съда става дума за нескопосани обвинения за шпионаж. Все пак става дума за хора, които нямат достъп до класифицирана информация. Това каза пред Фрог нюз журналистът Стоян Тончев.
Лицата, които имат такъв достъп до подобна информация, са главният прокурор Сотир Цацаров и неговият заместник Иван Гешев. Тези хора провеждат срещи с главния прокурор на Русия Чайка. Г-н Гешев по време на ареста на Десислава Иванчева по документи присъства и на друго място – командировка в Русия. Ние всички го видяхме, че е на ареста. Това говори за източване на държавен ресурс чрез командировки.
България дължи пари на Русия – както за сделката с Виваком, така и за инвестициите, които е направила руската държава във връзка с проекта „Южен поток“. Тези пари са поискани. Те възлизат на 1, 5 млрд. лева. Определени хора в България отказват да върнат тези пари. В същото време срещу същите тези лица, задължени към Русия, текат разследвания в САЩ.
От една страна, шпионският скандал има за цел да омилостиви американците, с надеждата те да се отърват от разследване. От друга страна, искат да се застраховат пред света, че едва ли не, ако нещо лошо им се случи, то ще е заради разкритията на България за руския шпионаж. Един вид застраховка пред света. Странно е, че премиерът Бойко Борисов, който е поставен в капан, се разграничи от действията на службите. Това означава, че Борисов е зависим и не може да контролира важни процеси.
Разследването, което се води в САЩ, е гражданско по закона РИКО. То си върви, независимо от скандалите в България. Дори има назначени експерти. Очаква се те да бъдат изслушани в САЩ в края на септември. Отделно е самосезирана и прокуратурата на САЩ. Срещу ответниците, сред които е и Делян Пеевски, тече разследане на прокуратурата на САЩ по закона за международна корупция. Затова на предстоящото заседание в Ню Йорк в края на септември, ще присъства и прокурор. Българските граждани се заблуждават с фалшива информация, че няма как българи да бъдат съдени в САЩ. Международното право го позволява. Ищците са избрали да заведат делото там, защото вярват на американското правосъдие.
Шпионският скандал няма как да бъде изтъргуван с делото РИКО в САЩ. Работи и законът “Магнитски”. Той си действа, информация усилено се събира. За това говори и безпрецедентното забавяне на новия посланик на САЩ у нас г-жа Херо Мустафа.”

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.