Home » Авторски страници

Проф. Слатински: Институцията „Главен прокурор“ не трябва да е бездарна и опасна

2019.09.29 Няма коментари
Spread the love

„Голям брой кандидатите не е гаранция, че изборът на главен прокурор може да бъде успешен. Така бившият главен прокурор Никола Филчев коментира пред БНТ, по повод процедурата за избор на нов главен прокурор. Според него, младите съдии не знаят кой ги ръководи. По думите на бившия главен прокурор хората трябва да могат да изразят мнението си, но има един безпрецедентен факт – Гешев е предложен от всички прокурори и членове на ВСС. Той е предложен от повечето прокуратури в страната и те са се подписали, защото познават неговите качества, работили са с него и смятат, че може да бъде успешен главен прокурор. По отношение на работата на сегашния главен прокурор Сотир Цацаров, Никола Филичев даде положителна оценка, че той работи успешно през целия си мандат, отличен юрист, познава законодателството и ще остави едно сериозно име в историята на прокуратурата.“ – из информация на News.bg.

–––––––––––––––––––––––––––––––––

От години твърдя, че България се нуждае от одит, анализ, претрансформиране или оптимизиране на действащите институции. В тях, в институциите на днешната наша държава са закодирани огромна част от проблемите ни, които ни държат в опашката на Европа и ни дърпат в блатото на посредствеността и некадърността.

Имаме слаби, неефективни, разядени от корозията на безполезността, корумпирани, антидемократични, ужасно поддаващи се на политически натиск и просто ненужни институции.

Видяхме една такава – СЕМ, който безсрамно, цинично, грозно и излишно консумира публичен ресурс.

Но извън конкуренцията несъмнено е институцията „Главен прокурор“. При така конструирана и така разположена в системата на държавното управление институция „Главен прокурор“, тя несъмнено – за мен – е нанесла, нанася и ще продължи да нанася колосални вреди на демократичния процес и развитието на България, на законността и справедливостта в страната. Факт е, че се изредиха какви ли не личности като главни прокурори, а ползата от институцията е минус безкрайност и вредата е огромна, трябва да ни говори нещо.

Ако не се замислим и не променим сегашната бездарна и опасна за националната сигурност ситуация с институцията „Главен прокурор“, нас ни чакат много беди. И катастрофи.

Никола Филчев в студиото на БНТ

Впрочем, днес видяхме каква одиозна персона ни е била главен прокурор. Това ме извади от релси и ме накара да напиша тези редове. Но одиозната персона не е виновна. Виновни сме тези, които не можахме да конструираме държавата, така че да е нормална, развита, законова, модерна, европейска държава…

Някой ще каже: „Нямаше да Ви разрешат да го направите.“ Това може да е обяснение за случилото се, но не е оправдание за нас. Такива дребни сме били, щом е можело да не ни позволят. Такива слаби сме били, щом не можахме да си наложим визията.

Вече дори не знам имали ли сме визия. Или е било само наивна илюзия.

Така или иначе – резултатът е онова, което имаме. И това, което нямаме.

 

Проф. Николай Слатински

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.