Home » Авторски страници, Е-Списание, политика

Предизборна анкета – какво очаквате от бъдещата местна власт?

2019.09.29 Един коментар
Spread the love

Илия Кожухаров от “Нова Магнаура” – клуб, който обединява хора, които са решили да насочат житейската си активност към предпазване на хората от заблуждения и култивиране у тях на критическо отношение, е написал следното на стената си във Фейсбук:

«С наближаването на изборите за местна власт получавам все повече и повече покани да харесам една или друга страница на отделни кандидати за кметове, респективно – на коалиции, които ще участват в състезанието за локална власт. В повечето случаи поканите са ми изпратени от хора, които уважавам изключително много, ценя мнението им по редица обществено ориентирани въпроси, допада ми устойчивостта на техните политически предпочитания.

В същото време, както лесно може да се разбере, не мога да откликна на всички покани с някакво поголовно: „ДА, ХАРЕСВАМ!”

Нуждая се от някои открито споделени признания. Например:
1. Какво е отношението на съответния кандидат или партийна коалиция към партньорството (минало, настоящо и евентуално бъдещо) с онези политически сили, които са били на власт през последните години?
2. Какво е отношението на съответния кандидат или партийна коалиция към анексията на Крим от Русия и към провокираните от нея бойни действия в източна Украйна?
3. Какво е отношението на съответния кандидат или партийна коалиция към идеята за изграждането на Европейския съюз като все по-единна държава?
4. Какво е отношението (и евентуалното участие) на съответния кандидат или партийна коалиция към (в) масовите злоупотреби с обществени средства?»

Освен написаното от Илия Кожухаров виждам, че моя приятелка, също от социалната мрежа, има следните въпроси.

Тя пише:

„Бих попитала кандидатите за кметове трябва ли да бъдат наказани нарушителите на законите в миналите управления? А необходима ли е лустрация?

Други въпроси:

От какво имат нужда пенсионерите – подредете по важност: по-висока пенсия, помощи – за храна, дрехи, транспорт, пазаруване (държавни или обществени бусчета да им осигуряват това)
Трябва ли да се въведени навсякъде в държавната администрация конкурси и тестове за постъпване на работа? Трябва ли да има ТЕСТ и ЦЕНЗ за правителствените членове? А за парламента?
Трябва ли на студентите да се осигурява работа при завършването?
Какво трябва да се предприеме най-напред за оживяване на селата в България?
Как се отнасяте към покупката на гласове по време на избори и какво трябва да е наказанието за това? А при подправяне на изборните протоколи?
Одобрявате ли ПАРТИЙНИТЕ КВОТИ? Виждате ли алтернатива?
Какво мислите за Машинното гласуване – в помощ ли е, или не?
Трябва ли да се внедри онлайн гласуване?

Освен написаното по-горе, лично мен ме интересуват и други въпроси, които бих включил в една анкета към политическите партии.

Сайтът ни Еврочикаго, който е носител на наградата на СБЖ за медия зад граница за 2015 г., от години прави интервюта и анкети с партии и политически лидери.  Пример за такава анкета може да намерите ТУК.

Няма българска парламентарна партия, която да не сме питали по различни въпроси за бъдещето на страната ни. Няма и значима партия извън парламента или от опозицията, която да не е била отразявана на страниците ни. От отговорите, получени на нашите питания, проличава едно – не съществува единно мнение почти по нито един важен и основополагащ въпрос за развитието на демокрацията и на страната ни, а някои лидери и партии сменят посоките на мненията си “от ден до пладне” по няколко пъти. Дали на тези избори ще бъде различно?

За местните избори на 27 октомври 2019 г. са се регистрирали 66 партии и коалиции, като подготовката и произвеждането на местните избори ще струват на бюджета общо 70,7 млн. лв. Списък кой с какъв номер ще е в бюлетината за изборите сме публикували ТУК.

На тези избори отново ще се опитаме с анкета да Ви представим позициите на партиите и коалициите. Ако имате важни въпроси, еднакви към всички тях, ни пишете тук, като коментар или на редакционния ни имейл:  [email protected] 

Очакваме Вашите въпроси възможно най-скоро, за да имаме време да ги систематизираме и зададем и да получим отговорите достатъчно време преди изборния ден.

 

One Comment »

  • Petar said:

    За местната власт ме интересуват неща свързани с родният ми град и не мога да преценя за София. За общи въпроси ме интересува мястото на гражданите в процеса на вземане на важни стратегически решения за града с местни референдуми. Урбанизация на важни обекти, за или против продажби на общинска собственост, стратегически проекти за графа.. За всички нередности извършени по проекти сега или преди,носене на наказателна отговорност, нормални възнаграждения за кмет и екипът му и бонуси само за свършена работа и резултати и също гласувани на референдум или граждански съвет, съставен от представителна извадка от граждани и общ съвет.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.