Home » Авторски страници

Омаскаряване на опърничавите

2019.08.20 Няма коментари

В сайта “Правен свят” и други медии има поредица от публикации (вж. тук) за съдия Методи Лалов, който депозира оставката си пред Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. Ето част от заглавията на публикации в “Правен свят”: “Съдия Методи Лалов унижавал и заплашвал с уволнение служителка, жената получила инсулт”; “Документиран е втори случай, при който Методи Лалов заплашвал служителка с уволнение”; “Методи Лалов е предал себе си заради грешни ценности”; “Методи Лалов се държеше арогантно с всички – и със служителите, и със съдиите”; “Лозан Панов и Методи Лалов с политическа провокация срещу ВСС”.

Днес в “Правен свят” има нова публикация за Методи Лалов, под заглавие “Методи Лалов трябва да изготви съдебни актове по 111 дела, преди ВСС да приеме оставката му”Това е интервю на Вероника Имова, член на Съдийската колегия на ВСС.

Коментар на Стела Николова на интервюто на Вероника Имова за “Правен свят”

“Отходен свят” (б.р.: “Правен свят”) излезе с бомбастичното заглавие, че оставката на съдия Методи Лалов няма да бъде гласувана от Висшия съдебен съвет, докато той не приключи 111 дела.

Отваряш статията и се оказва, че Вероника Имова от ВСС обяснява, че съдия Лалов има да напише мотиви за 13 приключили дела, а остатъкът до 111 са дела за административни нарушения.

Убедена съм, че съдия Лалов ще се справи с условието за освобождаването си, но дали за всички съдии и прокурори Висшият съдебен съвет мери с един аршин?

Коментар на Методи Лалов на стената му във Фейсбук, направен на 15 август
(няколко дни преди интервюто на Вероника Имова за “Правен свят”):

“Корпулентните медии” ни заливат постоянно с лъжи и полуистини. Целта е всеки, който не обслужва задкулисието, да бъде омаскарен, а неговият глас да бъде заглушен. На тъмно се краде по-лесно. На шумно гласът на нуждаещите се от помощ не се чува.

За пореден път казвам:

1. Напускам съдебната система по свое желание. Целта ми е да се боря за обществена промяна и съдебна реформа, което не мога да правя пълноценно като съдия. За СРС направих толкова, колкото много други заедно не можаха, и това се вижда с просто око. Има хора, които никога няма да ми простят това.

2. Разбирам напълно притеснението на задкулисните играчи и политическите и магистратските им марионетки, които много добре знаят, че извън съдебната система ще бъда още по-активен и по-остър в разобличаването им.

3. Вярно е, че срещу мен има две дисциплинарни производства, обединени в едно. Образувани са от Теодора Точкова и Стефан Милев. Знаете кои са и какъв авторитет имат тези хора. Ясно е и защо ме атакуват с дисциплинарни дела и се опитват да ме държат в зависимост. Правят го от години.

Вероника Имова е номинирана от ГЕРБ, но изпратена във ВСС с гласовете на БСП и сие в Парламента. Тя е част от дисциплинарния състав, наред с Боян Магдалинчев и Даниела Марчева, който държи дисциплинарното дело срещу мен на “трупчета” вече години. В последните шест месеца три пъти исках делото да бъде внесено в съдийската колегия, за да намери решение, но това не се случва не по моя вина. Това наложи да поискам отвод на дисциплинарния състав, за да дадат възможност на друг състав да го реши – отново без резултат. И сега Вероника Имова си позволява да казва, че не мога да подам оставка. Казва, че нямам право да упражня свое конституционно право. Вероятно трябва да стоя и да чакам Имова, Магдалинчев и Марчева да се накумят да решат делото срещу мен? Или казва, че трябва тя и подобните й да определят живота ми? Що за наглост!

4. Във вторник (б.р.: на 13 август) беше изпратена справка на ВСС за това по колко дела имам да напиша съдебни актове и мотиви. Лъжа е, че са над сто. До края на срока ще изпълня задължението си, което имам по закон.

В съда има десетки съдии, които са в подобно положение. Защото членовете на ВСС, а и ръководството на СРС, нямат способности и независимост да вършат работата, за която им плащаме, и СРС продължава да е претоварен.

Извън съда ще работя това да се промени. Нямайте съмнение, че с хората до мен ще успеем.

5. На втори септември 2019 г. прибирам окончателно съдийското чукче. Истината, правото, свободата и справедливостта обаче остават моите оръжия. Който ме познава, знае, че битките не ме сломяват, а ми дават сили.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.