Home » Авторски страници, българи зад граница

Изложба “СУРВА ‘2019” в библиотеката на Елк Гроув Вилидж

2019.07.11 Няма коментари
Spread the love

На 12 юли, петък, от 18:00 ч., в Elk Grove Village Public Library (1001 Wellington Avenue, Elk Grove Village, IL 60007), ще бъде открита фотоизложбата “СУРВА ‘2019”. 30-те фотоса са дарение от Община Перник за българската общност в Чикаго и отразяват колорита на Народния празник „СУРВА” в Пернишко, вписан от ЮНЕСКО в Представителния списък на нематериалното културно наследство на човечеството. Входът е свободен.

Инициативата е в рамките на подписаното споразумение за приятелство и сътрудничество между кмета на Община Перник Вяра Церовска и нейния колега Крейг Джонсън – кмет на чикагското предградие Елк Гроув Вилидж.

Събитието се реализира със съдействието и подкрепата на Генералното консулство на Р. България в Чикаго, Elk Grove Village Public Library, Община Перник, Център “Магура”, Chicago.Bg, Футболен клуб “Миньор”Чикаго.

Експозицията включва част от уникалните образи и безценни моменти, запечатани от фотографи, които от години отразяват празника “Сурва”. Сред авторите на снимките са Йона Такова, Снежанка Борисова и Андон Тацев.

Експонатите са показвани в Националния дворец на културата в София. Международният фестивал на маскарадните игри “Сурва” в Перник e най-авторитетната в България и на Балканите изява на традиционни народни игри и обичаи с маски. Той популяризира достигнали до днес варианти на древна ергенска обредност, част от българската фолклорна традиция.

 

Център “Магура”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.