Home » Авторски страници

Гражданско движение до Инспектора на ВСС, сигнал срещу Иван Гешев

2019.07.25 Няма коментари
Spread the love

На 24.07.2019 г. Гражданско движение “БОЕЦ” е внесло сигнал до Инспектората към Висшия съдебен съвет, срещу зам.-главния прокурор Иван Гешев. Повод за сигнала е негово интервю, направено на 23 юли т.г. пред Националната телевизия, в което той изразява позиция срещу разделението на властите. В сигнала се казва:

“Ясно е, че в Конституцията на Република България има заложени конкретни механизми, регулиращи взаимодействието и сътрудничеството между властите в оптимален режим, при ясното спазване на принципа на разделение на властите! Изказването на зам.-главен прокурор Иван Гешев е противоконституционно, заплашващо правовия ред в страната и подтикващо към действия извън законовите правомощия на отделните власти и институции. Това изказване руши не само авторитета на съдебната власт, но и подкопава демократичните устои на държавата…
Изказването на прокурор Иван Гешев включва и определения и поставяне на квалификация на лица и фирми, с които те биват обвинявани в различни престъпления, като „кибер рекет” и т.н. С което се нарушава презумпцията на невиновност. Абсолютно недопустимо и опасно поведение за един магистрат!
БОЕЦ сезираме ИВСС за действията и публично направените изказвания на прокурор Иван Гешев и изискваме да бъде образувана проверка по нашия сигнал, в хода на която да се съберат данни за противоконституционния характер на изказването на прокурор Иван Гешев.
След установяването им изискваме от ИВСС да внесе предложение до пленума на ВСС за освобождаване на Иван Гешев от заемания от него пост – зам.-главен прокурор, както и да бъде оттеглена неговата кандидатура за главен прокурор.”

Следва целият текст на сигнала.

ДО: ИНСПЕКТОРАТ КЪМ ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ

СИГНАЛ

от ГД „БОЕЦ – БЪЛГАРИЯ ОБЕДИНЕНА С ЕДНА ЦЕЛ”,

ЕИК 176949776, адрес – гр. Видин (б.р.: следват точен адрес и телефон)

На основание чл. 54, ал. 1 т.8 от Закона за съдебната власт

относно

действия и коментари на зам.-главен прокурор Иван Стоименов Гешев, които са противоконституционни и са изразени в негово телевизионно интервю на 23.07.2019 г. по Националната телевизия. Сезираме ИВСС и за това, че чрез тези си изказвания Иван Гешев поставя под съмнение Конституционният принцип за разделението на властите, уронва и накърнява престижа на съдебната власт, срива доверието на обществото в съдебната система и авторитета на магистратите, които са сведени до критично ниски нива, заплашващи нормалното функциониране на съдебните и правораздавателни институции.

На 23.07.2019 г. зам.-главният прокурор Иван Гешев, в качеството му на номиниран от прокурорската колегия на ВСС за кандидат за главен прокурор, в интервю за Националната телевизия заяви:

„Не съм привърженик на твърдото разделение на властите. За да има резултат, трябва взаимодействие в рамките на закона и съвместна работа. Без МВР и ДАНС прокурорът е добре платен деловодител.”

Прилагаме линк към интервюто на Иван Гешев по БНТ:

https://www.bnt.bg/bg/a/ivan-geshev-az-ne-byagam-nito-ot-bitki-nito-ot-otgovornost

Разделението на властите е принцип, на който се основава правовата държава. Разделението на властите е доктрина, според която трите функции на държавното управление – законодателна, изпълнителна и съдебна – трябва да бъдат разделени и изпълнявани от различни органи, определени от конституцията.

Изпълнителната, законодателната и съдебната власт се осъществяват от независими институции, но в своите отговорности те взаимно се контролират.

Целта на разделението на властите се състои в това да има политическа свобода, с други думи да няма тирания; да не се злоупотребява с властта; властите трябва да се възпират една друга, т.е. да има контрол от страна на гражданите; да се защити свободата като се изключи възможността един човек да обедини всички власти в ръцете си; да са в интерес на гражданите; разделението на властите цели ефективното и резултатно функциониране на управлението, тъй като се предполага, че различните видове институции осъществяват по-добре определени функции, отколкото други институции.

Конституцията на Република България от 1991 г. в разпоредбата на чл. 8 предвижда, че държавната власт се разделя на законодателна, изпълнителна и съдебна.

Принципът за разделение на властите, според мотивите на Решение № 6 от 22 април 1993 г. по к.д. № 4 от 1993 г. на Конституционния съд, е метод за оптимално функциониране на държавната власт чрез разграничение на функции, които предопределят компетентността на държавните органи, и за предотвратяване на произвола, който би засегнал свободата на гражданите, а не и тривластие. „Между властите няма „китайска стена“, тъй като те си взаимодействат и са проява на единната държавна власт и суверенитет“ – казва съдия Евгени Танчев.

Ясно е, че в Конституцията на Република България има заложени конкретни механизми, регулиращи взаимодействието и сътрудничеството между властите в оптимален режим, при ясното спазване на принципа на разделение на властите! Изказването на зам.-главен прокурор Иван Гешев е противоконституционно, заплашващо правовия ред в страната и подтикващо към действия извън законовите правомощия на отделните власти и институции. Това изказване руши не само авторитета на съдебната власт, но и подкопава демократичните устои на държавата. Същото изказване БОЕЦ считаме, че може да се тълкува и като престъпление срещу Републиката – чл.108. от НК, за което ще сезираме компетентните органи.

Изказването на прокурор Иван Гешев включва и определения и поставяне на квалификация на лица и фирми, с които те биват обвинявани в различни престъпления, като „кибер рекет” и т.н. С което се нарушава презумпцията на невиновност. Абсолютно недопустимо и опасно поведение за един магистрат!

БОЕЦ сезираме ИВСС за действията и публично направените изказвания на прокурор Иван Гешев и изискваме да бъде образувана проверка по нашия сигнал, в хода на която да се съберат данни за противоконституционния характер на изказването на прокурор Иван Гешев.

След установяването им изискваме от ИВСС да внесе предложение до пленума на ВСС за освобождаване на Иван Гешев от заемания от него пост – зам.-главен прокурор, както и да бъде оттеглена неговата кандидатура за главен прокурор.

БОЕЦ изискваме от ИВСС да бъдем информирани за хода на проверката, както и за действията на ИВСС и резултатите от тях.

24.07.2019 г.

Георги Георгиев – председател на УС на ГД „БОЕЦ”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.