Home » българи зад граница, Е-Списание

“България от край до край”: Съдбата на българите в Испания

2019.07.22 Няма коментари
Spread the love

Съдбата на българите в Испания –

тема на “България от край до край” по БНТ1, 14 юли 2019 г.

Български деца, родители и учители в Мадрид. Снимки: Скрийншот от видео на БНТ

В предаването:

Кратко историческо въведение за Испания, в която, според казаното в предаването, живеят около 180 хиляди наши сънародници, от които 22 хиляди са деца на ученическа възраст.

Децата, родителите, преподавателите в Първо българско училище “Св. Иван Рилски” в Мадрид, основано през 2003 г.; кадри от празнуването на 3-ти март в БУ “Св. Иван Рилски”.

Разговор с г-жа Петя Цанева, основател на училището и на Асоциация “Балкан”, която казва, че в Испания има 50 български училища, с около 3000 български деца в тях. Тя споменава още, че в един френски вестник през 1912 г. е писал за “българското чудо”. Според изнесено в него, тогава в България е имало повече училища, отколкото във Франция, Англия и по-големите европейски страни, взети заедно. А сега в България непрекъснато се закриват училища…

Деца от БУ “Св. Иван Рилски”

Българчета, някои от които родени в Испания, рецитират “Аз съм Българче”.

Български фолклорни състави, танци, песни, носталгия…

“Испания е страната, която ни е осиновила” – казва един от нашите сънародници в тази страна.

Друга сънародничка казва, че в Испания се е научила как да протестира и да се бори за гражданските си права. “Някак си безпаричието и системата в България ни беше направила едни такива примирени, “мъртви души – казва тя. – Идваш тук с образованието и започваш да сменяш памперси и да стискаш парцали.”

А една от учителките в БУ “Иван Рилски” казва, че никога не е искала да е емигрант. Но тя казва още, че за разлика от българското, испанското здравеопазване е на ниво. И, че в Испания никой не е останал гладен. Че пенсионерите имат достоен живот. “Макар да казват, че е криза, аз не виждам да е така за испанските пенсионери” – казва тя.

“Образователната система се разпада в България” – казва една от майките, чийто деца учат в БУ “Св. Иван Рилски”. – Аз съм от турски произход, но съм против това да се използва термин като “турско присъствие” в учебниците. Говоря турски, превеждам от турски на испански, но България е моята родина. Аз се чувствам български гражданин.”

В предаването става дума и за Гражданската война в Испания и за хотела в Мадрид, където е живял авторът на романа “Осъдени души” Димитър Димов. В този хотел се случва едно от основните действия в романа.

Видеозапис на предаването може да се види в сайта на БНТ.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.