Home » Авторски страници, политика

140 години от основаването на българската дипломатическа служба

2019.07.20 Няма коментари
Spread the love

На 19 юли т.г. се навършиха 140 години от основаването на българската дипломатическа служба. Ето какво написа вчера по този повод българският генерален консул в Лос Анжелис Веселин Вълчев:

Веселин Вълчев. Снимка: Фейсбук

“Да ни е честит професионалният празник!

На 19 юли е професионалният празник на българската дипломатическа служба, която празнува 140 години от своето основаване. С Указ 23 от 19 юли 1879 г., визиращ чл. 161 от Търновската конституция, за първи път се създава централна държавна институция за организиране, ръководство и провеждане на външната политика на България чрез дипломатическо представителство, т.е. Министерство на външните работи и изповеданията (МВнРИ).

Указът утвърждава и трите министерски отделения – “за сношаване с местните ведомства”, “за отношенията с чуждите дипломатически агентства” и “за духовните дела”. Със същия указ се назначават първите български дипломатически представители в чужбина. Това са Драган Цанков, Евлоги Георгиев и Димитър Кирович, които са изпратени съответно в Цариград, Букурещ и Белград. Това са само 12 дни след назначаването на първото българско правителство с министър на външните работни и вероизповеданията Марко Балабанов.

140 години по-късно България подържа дипломатически отношения с над 160 държави, има 104 задгранични представителства. Над 40 процента от българските дипломати са жени.”

Екатерина Захариева на тазгодишната посланическа конференция. Снимка: МВнР

„Министерството на външните работи е създадено преди 140 години с 12 служители. Днес броят им за съжаление не е променян от 1980 г., но открихме за две години три нови мисии, предстои откриването на четвърта. През 80-те години на миналия век същият брой служители като днес са обслужвали 75 000 българи в чужбина, днес само в Лондон обслужваме население с размерите на Пловдив. Всичко това нямаше да е възможно без Вашата отдадена работа, без Вашето усещане за кауза. Без усещането, че нашата, Вашата работа е кауза, няма как да се справяме с предизвикателствата“ – това пък са думи на министъра на външните Екатерина Захариева на годишната посланическа конференция в София, която бе открита в навечерието на професионалния празник на българските дипломати.

Момент от посланическата конференция в София. Снимка: МВнР

За конференцията в София дойдоха от различни краища на света 66 български посланици, съобщи пресцентърът на Външно министерство. 

Българският посланик в САЩ Тихомир Стойчев (първият вляво на втория ред на снимката) и други български дипломати на форума. Снимка: МВнР

„Ние сме зад граница, за да подпомагаме и да поддържаме топлата връзка на българските граждани в чужбина с България, да съдействаме за откриването на повече училища. Много моля българските дипломати да бъдат активни също в тази посока. Това е начинът да запазим езика, да запазим познанията за България, връзката с България с надеждата, че някои от тези хора един ден ще се върнат тук.“ – каза още Захариева на форума.

Снимка: МВнР

Пожелаваме на всички български дипломати по света да са на висотата на отговорностите, които имат, и да бъдат винаги наистина близо до своите сънародници, до живота и проблемите на българските общности в страните, в които са изпратени да представляват България.

Снимка: МВнР

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.