Home » Авторски страници, българи зад граница

Rose Valley Theatre Groupe – българо-американска трупа в Чикаго

2019.06.19 Няма коментари
Spread the love

Театрална трупа “Розова долина”: Лоуган Хюлик, Бернард Балбот, Златомир Молдовански, Реджиналд Робинсон (прави на снимката); на първия ред долу са Надя Желязкова, Станимир Станимиров и Валентина Лимов от Център “Магура”. Снимки: Фейсбук

„Розова долина“ (Rose Valley Theatre Groupe) е първа по рода си българо-американска театрална трупа, която бе основана в Чикаго. Артистичен директор на трупата е българският актьор и режисьор Златомир Молдовански.

Златомир Молдовански

Заедно с американските актьори Бернард Балбот, Лоуган Хюлик и Реджиналд Робинсон, и продуцентите от Център „Магура“ в Чикаго – Надя Желязкова, Валентина Лимов и Станислав Станимиров, трупата на Златомир Молдовански ще представя българска драматургия на английски език, ще запознава с българската литература и култура американската публика.

Първата пиеса, която новата театрална формация ще представи, ще бъде “Неделя вечер” на Захари Карабашлиев, който е живял в САЩ и пиесата, и като сюжет, и като звучене, е плод включително на неговия емигрантски опит. Премиерата на “Неделя вечер” на английски език, под режисурата на Златомир Молдовански, е предвидена за 16 януари догодина в Greenhouse Theater Center. Пиесата ще се играе до 9 февруари. В главната роля ще бъде Лоуган Хюлик.

За пиесата: Роуз и Ник са имигрантска двойка, застанала между демоните на миналото и предателството на настоящето. В “Неделя вечер” се преплита и съпоставя илюзията на “Американската мечта” с реалността на ежедневното съществуване. Пиесата е представена за първи път в Театър „София” в България през 2009 г., под режисурата на Здравко Митков. “Неделя вечер” е носител на отличието Най-добра българска пиеса” за 2009 г.

Повече информация за Rose Valley Theatre Groupe – ТУК

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.