Home » Авторски страници

10 училища-финалисти за приза “Глобално училище – 2019”

2019.06.21 Един коментар
Spread the love

Десет училища от 8 града в България достигнаха финалния кръг на четвъртото издание на националния конкурс “Глобално училище” и ще получат приза “Глобално училище – 2019”, по време на официална церемония в рамките на VII Национална конференция за глобално образование днес в София.

Ежегодният конкурс “Глобално училище” се организира от Българската платформа за международно развитие (BPID Platform) за четвърта поредна година. В тазгодишното издание на конкурса взеха участие 51 училища от 33 населени места в страната. Получихме много интересни, разнообразни и иновативни идеи за инициативи, предвидени да се реализират, както с участието на учениците и учителите, така и с активно включване на местните общности. Освен приза “Глобално училище”, тазгодишните финалисти ще имат възможност и да получат една от трите специални награди, предоставени от Международната награда на херцога на Единбург – България.

VII Национална конференция за глобално образование “На ПриЦел 4.7”, в рамките на която се организира конкурса, ще се проведе на 21 и 22 юни в Съюза на архитектите в България (ул. “Кракра” 11) и е насочена към педагогически специалисти от всички етапи на училищно образование, граждански организации, медии и др. ангажирани в сферата на образованието. В един глобализиран свят на неразрешени социални, икономически и екологични предизвикателства, образованието, което помага за изграждането на мирни и устойчиви общества, е от особено значение. Особено ценни са инвестициите в придобиване на знания и умения, необходими за насърчаване на устойчиво развитие, чрез образование за устойчиво развитие и устойчив начин на живот, права на човека, равенство на половете, популяризиране на културата на мира и ненасилие, глобално гражданство и оценка на културното многообразие и приноса на културата към устойчивото развитие.

Първият ден от конференцията ще предостави възможност на участниците да обменят опит, като споделят своите добри практики в прилагането на принципите, философията и инструментите на глобалното образование в своята работа.

Вторият ден е посветен на работа с конкретни нагласи и задълбочаване на разбирането по отношение Целите за устойчиво развитие. За тази цел ще се проведат разнообразни ателиета от организациите членове на Българската платформа за международно развитие, които работят в съответните сфери на действие.

Официалното откриване на конференцията е от 10 ч. сутринта местно време, на 21 юни 2019 г. (петък). Официалната церемония по обявяването на отличените учебни заведения в конкурса “Глобално училище – 2019″ е от 16 ч. същия ден.

Програма на конференцията – Програма VII Национална конференция за глобално образование

.

Българска платформа за международно развитие

One Comment »

  • Mariana (author) said:

    Организаторите на конкурса съобщиха, че пет училища от четири града в България са получили отличието “Глобално училище – 2019”. Наградените училища са обявени по време на официална церемония в рамките на VII Национална конференция за глобално образование “На ПриЦел 4.7”. Националната финансово-стопанска гимназия (НФСГ) – София, ОУ “Стою Шишков” – с. Търън, Област Смолян, ОУ “Христо Никифоров” – Ловеч, ЕГ “Пейо Яворов” – Силистра и 1СУ “Пенчо П. Славейков” – София са петте призьори, които са получили и парична награда от 500 лева, за да осъществят идеята, с която са кандидатствали в конкурса “Глобално училище”. Почетната десетка на финалистите е допълнена от средното училище за европейски езици “Константин-Кирил Филосов” – Русе, НПТГ “Шандор Петьофи” – Разград, СУ “Св. Св. Кирил и Методий” – Карнобат, СУ ”Св. Св. Кирил и Методий” – Козлодуй и СУПНЕ “Фридрих Шилер” – Русе.
    Тази година трима от финалистите са се сдобили и със специалните награди на Международната награда на херцога на Единбург – България. Безплатен лиценз за една година и обучение на 5 лидери в Наградата е получила Националната финансово-стопанска гимназия – София, 75% намаление за лиценз и обучение на 5 лидери на Наградата е получило 1 СУ ”Пенчо П. Славейков” – София, а с 50 % намаление и обучение на 5 лидери се е сдобило СУ “Св. Св. Кирил и Методий” – Карнобат.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.