Home » българи зад граница, Избрано, политика

ВМРО предлага карта „Българин“ за сънародници, родени в чужбина

2019.06.14 Няма коментари
Spread the love

Снимка: Скрийншот от видео на БНТ

Депутатите от ВМРО предлагат издаването на нов тип личен документ за българите, родени и живеещи в чужбина, като алтернатива на българското гражданство. Чрез него наши сънародници зад граница ще получат право да живеят, работят и учат у нас.

Според ВМРО процедурата за получаване на българско гражданство в момента е прекалено тромава, поради което предлагат да се въведе карта „Българин“ чрез промени в закона за личните документи.

Юлиан Ангелов, депутат от ПГ “Обединени патриоти”, ВМРО: “Всички лица от български произход, които живеят зад граница и нямат българско гражданство, имат право да кандидатстват за такава карта. В рамките на 3 месеца да я получат и с нея да могат трайно да пребивават на територията на България. Да учат, да работят, да живеят. Т.е. да бъдат част от нашата родина.”

Заявления за получаване на така наречената карта „Българин“ ще могат да се правят във всяко едно консулство на България извън нашата страна или във всяко едно районно управление у нас.

От ВМРО обясниха на какви условия трябва да отговарят кандидатите.

Юлиан Ангелов: “Освен българския произход, се изисква и свидетелство за съдимост и всички необходими документи, които показват, че лицето не е осъждано и че не застрашава националната сигурност на България.”

ВМРО предлага още картата да бъде пожизнена, но да се преиздава на всеки 10 години.

Източник: БНТ

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.