Home » Авторски страници, българи зад граница

Отличие за доайена на българската общност в Словакия

2019.06.07 Няма коментари
Spread the love

Снимки: МВнР

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева награди с грамота на тържество в българското посолство в Братислава г-жа Емилия Хрушикова, един от основателите на Културния съюз на българите и техните приятели в Словакия „Христо Ботев“ – съобщи пресцентърът на МВнР. Тази година г-жа Хрушикова навърши 80 години.

Още с пристигането си в Братислава през 1965 г. Емилия Хрушикова се запознава с живеещите вече там сънародници и ги увлича с идеята да създадат организация, която да приобщи всички българи, живеещи в Словакия. Така през 1969 г. е създаден Културният съюз на българите и техните приятели в Словакия.

През годините г-жа Хрушикова е негов подпредседател и секретар, както и основател на 7 сателитни клуба в Словакия. Появява и вестник „Роден глас“, който излиза и до днес.

На тържеството в посолството децата от първи до четвърти клас в българското държавно средно училище “Христо Ботев” в Братислава показаха какви песни и стихотворения са научили през учебната година. То е създадено през 1948 г. от първите български градинари.

В него повечето от половината ученици са с родители словаци без български произход, които избират българското училище заради високото качество на образованието. Преподаването е изцяло по учебните програми на българското Министерство на образованието и науката.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.