Home » Авторски страници

В Държавата на 4 Не и 4 Без…

2019.06.01 Няма коментари
Spread the love

Момент от полицейска демонстрация в Силистра, при която граната рани три деца. Снимка: Flashnews.bg

Вече съм писал за некомпетентността в България. Когато съм по-краен и повече уморен от сблъсъка с реалността, дори говоря за некадърност, за новия СПИН, който пронизва и прониква в държавното тяло на България – Синдромът на придобитата инстутуционална некадърност.

Последната дума за благоприличие заменям понякога с некомпетентност.

Достатъчно опит и знания съм натрупал (или поне, ако не достатъчно – необходимо). Имам приятели и познати в редица структури на администрацията. Повярвайте ми, особено през последните години случващото се в администрациите е истински погром.

Аз не пиша, за печеля популярност, за да гоня политически амбиции. Нямам такива планове и цели.

Аз пиша, защото знам. Знам не малко.

Когато знаенето и моженето, професионализмът и експертизата престават да са критерии за започване на работа и за кариерно развитие, тогава имаме това, което имаме. Незнание, неможене, непрофесионализъм, неекспертност. Фаталните, а някой ден ще станат и убийствени 4 Не.

Повярвайте ми поне на 4% – България е минно поле, мините на некомпетентността ще избухват все по-често. И ще започнат да ни осакатяват и, не дай Боже – да ни убиват.

Шепите кадърни хора в администрациите са единодушни – никога нашата администрация не е била толкова зле откъм умения и способности!

Ни-ко-га!

Ето защо се случва и онова със сълзотворния газ и полицаите, и това в Силистра с раняването от граната на три дечица.

Осъзнайте се – Съдбата ни дава множество знаци, че така не бива, не може и не трябва да продължава!

Тълпите слаби и неподготвени университетски преподаватели (ще започна от тях, нали и аз съм университетски преподавател), полицаи, разузнавачи, военни, магистрати, лекари, учители, архитекти, строители, артисти, инженери, технолози – мога да продължавам, ще спра до политиците (те най-много, защото тяхната некомпетентност има най-тежки последици) – заливат България. Имитационно отношение към професионализма, симулационно заиграване с експертността, връзкарство и шуробаджаначество, уреждачество и любовчийство, корупция и нехайство, шмекерство и тарикатство – това е Девета вълна, не пресилвам – Девета вълна ни залива! В същото време златните български млади хора се еваукират от страната.

Не гледайте на днешната граната, ранила три дечица като нелепа случайност. Да, случайности ще има, няма как да не е така в живота. Но у нас подобни случайности са само преходни фази на закономерността, която ни връхлита. И тази закономерност е жадна и гладна за нещастия. В живота на държавата всичко се плаща, а най-скъпо излизат безхаберието, безпросветността, бездарието и безсилието. Това също са фатални 4 Без, които някой ден, ако не се опомним, ще станат и убийствени.

 

Проф. Николай Слатински

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.