Home » Авторски страници, политика

Отворено писмо до президента и омбудсмана относно избора на нов главен прокурор

2019.06.01 Няма коментари
Spread the love

Стела Николова

Изборът на следващия главен прокурор е по-важен от евровота, местните и които и да е парламентарни избори, защото от главния прокурор зависи животът ни.

Дали ни крадат през къщи за тъщи или партийни субсидии, дали обвиняват независими кметове, за да пуснат спряното презастрояване, дали мълчат за затваряне на “Булгартабак” и разсипване на КТБ – всичко е в ръцете на главния прокурор, поради “комунистическата” Конституция на Р. България в тази й част!

Време е да имаме истински главен прокурор и няма да минат ни Гешев, ни Емил Радев, ни Ушев, който тичал да пили на Иво Хинов за присъдата на Иванчева.

Време е суверенът да има главен прокурор, а не статуквото, и да имаме и ние български Драгня в затвора, но не само един!

Предложих писмото, което можете да видите по-долу, на адвокатите в една Фейсбук група, но те не поискаха/посмяха да си сложат имената по него. Сал един прекрасен човек и колега го направи, но ще спестя името му, понеже не съм го питала дали иска да го изтипосам на стената си (б.р.: авторката има предвид стената си във Фейсбук).

И така, на Вашето внимание е най-важният избор тази година, а номинациите за него са в ръцете на послушковци, назначени да управляват независима съдебна власт.

Не, стига толкова!

———————————————————

ДО ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
ДО ОМБУДСМАНА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ОТВОРЕНО ПИСМО
от един редови адвокат

Уважаеми г-н Президент,
Уважаема г-жо Омбудсман,

Обръщам се към в.Вас, тъй като Вие единствени сте изразители на волята на суверена, по своите правомощия.

Вашите позиции Ви задължават да бъдете защитници и медиатори на справедливото искане на суверена за правова държава.

Като адвокат съм непосредствена връзка между народа-суверен и правосъдната система, и ще се опитам да изразя неговото желание за справедливост и промяна, каквато не бе прокарана с конституционните промени през 2015 г., понеже Борисов тогава каза, че прокуратурата ще се реформира след Цацаров.

Е, това време настъпи, но суверенът се опасява от избор на нов „цацаратор“ или зеленчукопродавач, както сам се определи един бивш главен прокурор.

Поради тоталитарната структура на българската прокуратура, захлупена от единоначалието, което не дава глътка въздух и никаква самостоятелност на нито един прокурор, изказвам опасенията на голяма част от българския народ, който смята, че начинът на номиниране на главен прокурор у нас предопределя избора на едни и същи персонажи, които стават слуги или съдружници на властимащите, но не и пазители на правовия ред, справедливостта и закона, каквато е ролята на прокуратурата по принцип.

У нас прокуратурата бива използвана срещу неудобните на властта и статуквото, а в същото време тя е като закрилник на корумпираните и параван за престъпниците по висшите етажи на властта. Доказателство за това са 6-те % одобрение на прокуратурата, както и казусът с изплатените по-големи субсидии на партиите, за които се „прави проверка“, вместо да се повдигнат обвинения, макар министърът на финансите да призна, че е платил повече от следващото се по закон (Закона за политическите партии и Закона за държавния бюджет за 2019 г.).

Безконтролността на главния прокурор, за разлика от уязвимостта на неговите колеги от ВАС и ВКС, го прави недосегаем и неконтролируем, което е недопустимо за всяка правова държава, още повече членка на ЕС.

Неведнъж европейски органи, а и Венецианската комисия, писаха за недопустимата за една демократична държава структура на прокуратурата у нас, взета от съветския модел на Вишински, но нито едно мнозинство в НС досега не намери ни смелост, ни сили да промени това. Опасявам се, че и тези, които сега са в парламента, не могат и не искат да направят, а и би било смешно да го очакваме от тях.

Е, г-н Президент,
Е, г-жо Омбудсман,

Времето за това отдавна настъпи, и сега, преди избора на нов главен прокурор, е точният момент, когато възможностите за номиниране на такъв трябва да бъдат променени.

Не е приемливо само 3-ма членове на ВСС и министърът на правосъдието да имат възможност за номинация на гл. прокурор, който у нас е толкова важна фигура, че може да събаря правителства и унищожава животи.

Независимо от скандалите с различни главни прокурори през годините, никой не посмя да прави разследване, нито да поиска оставката на когото и да било от тях, и това също трябва да се промени, и не, не е КП КОНПИ органът, който може да го направи.

Българската правосъдна система се нуждае от сериозна промяна и рестарт, но най-важното в момента е номиниране на нов гл. прокурор.

Качествена, независима и професионална кандидатура от ВСС се опасявам, че няма да излезе, а министърът на правосъдието вече заяви отказ от своето правомощие за номинация, и поради структурата на прокуратурата и зависимостта на прокурорска колегия от гл. прокурор в момента, който също има желание да влияе на избора, както се видя при консултациите при президента, подразнен от „ранното“ отключване на процедурата, поради това предлагам да бъдат изготвени законодателни промени, които това мнозинство в НС да бъде принудено да гласува под напора на общественото недоволство, за възможност за кандидатстване по документи от юристи с високи професионални качества, отговарящи на законовите критерии, без ограничение с номинации.

Самата структура на прокуратурата предопределя и гласуването в Пленума на ВСС, където прокурорска колегия, заедно с някои членове на съдийска (обикновено избор на НС) образуват чугунено мнозинство, което де факто определя решенията на Пленума.

Настоявам за законодателни промени, които да дадат възможност за първи път от почти 30 години да има кандидатура за главен прокурор, която да не е определена от статуквото и да не е гласувана от послушното му мнозинство във ВСС.

НЕОБХОДИМА Е ПРОМЯНА НА КОНСТИТУЦИЯТА ЗА МЯСТОТО НА ПРОКУРАТУРАТА В СЪДЕБНАТА ВЛАСТ, НО ТОВА ЩЕ ОСТАНЕ ЗА ЕДНИ ПО-ДОБРИ ВРЕМЕНА, КОГАТО В НС ИМА МИСЛЕЩИ ХОРА.

Вероятно е възможно да има пряк избор на гл. прокурор с мандат от 5 години и възможност за отстраняване от президента и 1/3 от ВСС.

За момента е необходимо да се отвори възможността за кандидати за гл. прокурор, които да не се случват с номинации, а с кандидатстване от юристи, отговарящи на критериите.

ЗСВ може да бъде изменен и избора на гл. прокурор да не зависи само от Пленума на ВСС, защото там прокурорска колегия и избраните от НС от съдебна гласуват като един.

Г-н Президент,
Г-жо Омбудсман,

Българският народ очаква най-сетне прозрачен, чист и независим избор на главен прокурор.
Вие сте призвани да пазите правата на гражданите и демокрацията в Република България.

Очаквам от Вас предложения и дебат за възможността за нечугунена кандидатура за главен прокурор, както и за промяна в закона, така че избирането му да не бъде предопределено от послушната част на ВСС.

И не, това не е намеса в съдебната власт, а последен крясък за възможното връщане към нормалността и правовата държава.

Съдебната система трябва да бъде освободена от зависимостите и изнудването!

Стела Николова

———————————————————————————–

Снимка: Фейсбук

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.