Home » Авторски страници

В Белоградчик се открива кенотаф на Димитър Списаревски

2019.05.25 Няма коментари
Spread the love

Капитан Димитър Списаревски (1916-1943). Снимка: Уикипедия

На 29 май 2019 г., от 18 часа местно време, в центъра на Белоградчик ще бъде открит монументален кенотаф (надгробен паметник без гроб) на най-смелия защитник на София по време на Втората световна война, капитан Димитър Списаревски. Покана за откриването на монумента в чест и памет на Списаревски отправят комитет “Криле на нацията” и кметът на Белорадчик.

Димитър Списаревски жертва живота си в небето над София, за да защити живота на хората долу, на земята. Той загива на 20 декември 1943 г., след като сваля два бомбардировача, единия – чрез въздушен таран. При тази бомбардировка само 36 български самолета се изправят срещу 200 чужди бойни машини.

На този ден Списаревски се насочва със своя самолет към група от 16 „Либърейтър”-а, летящи към София със смъртоносен товар. Взема на прицел един от тях, атакува стремително, поразява го и го подпалва. За по-малко от две минути той изразходва всички боеприпаси на бордовата картечница. Самолетът му е прострелян от бомбардировачите и охраняващите ги британски изтребители. Списаревски извършва маневра и се забива във водещия групата самолети тежък бомбардировач Б 24, който се разцепва от удара и се разпада във въздуха. От неговия екипаж оцелява само опашният стрелец, изхвърлен от ударната вълна.

Самолетът на Списаревски пада близо до с. Пасарел, Софийско. Тялото на пилота е открито от метни хора сред отломките. От другата страна на селото падат части от поразения четиримоторен бомбардировач Б 24. Там е и оцелелият опашен стрелец, подофицер Робърт Хенри Ренър, който е отведен в кметството и, вместо окачваната от него враждебност, среща човешко отношение.

Най-близък очевидец на случилото се става лейтенант Джон МакЛендън, американски пилот на „Лайтнинг“ от 97-ма изтребителна ескадрила, който малко след това също е свален. МакЛендън дава следното описание на това, което е видял: „Шест минути преди да бъда свален станах свидетел на нещо нечувано и страшно… летящият като вихър български изтребител се отдалечи от поразената вече и падаща към замята наша „летяща крепост“ и, хвърляйки се с цяла мощност към друга, се стовари върху нея, отсече опашката й и крепостта се разруши като голям дъб, ударен от мълния… Наистина страшна смърт, дори и за най-смелия пилот!”

Димитър Списаревски е произведен посмъртно в чин капитан. Той е погребан в Алеята на летците, в Централните софийски гробища.

Гробът на Димитър Списаревски. Снимка: Уикипедия

——————————————————————————————————–

Б.р.: Информацията за кап. Списаревски е по текст за него в Уикипедия.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.