Home » Авторски страници, българи зад граница

24 май в Оксфорд

2019.05.25 Няма коментари
Spread the love

Ученици, учители, родители и гости отбелязаха за пети път
Деня на славянската писменост и българската култура в сърцето на Оксфорд

“Върви, народе възродени…” и тази година трогна мнозина в древния Оксфорд. Химнът на Светите братя Кирил и Методий пяха вдъхновено за пета поредна година българските ученици от училище “Слово”, събрани на сцената пред портрета на двамата първоучители, а към тях се присъединиха и всички гости. Благодарение на българските училища в чужбина, които най-масово обединяват българската общност, 24-ти май се утвърди като най-светлия и обичан празник за българите в чужбина, който пази и обогатява тяхната национална идентичност и зад граница.

Тържественият концерт бе организиран от БУ „Слово“, съвместно с Танцова школа „Български ритми“ с ръководител Анелия Траянова, както и подкрепата на Българското студентско общество в Оксфордския университет.

Особено радостно бе, че сред гостите на концерта бяха не само представители на българската общност в Оксфорд и областта, но и много наши сънародници от Лондон, Милтън Кийнс и Нортхамтън. Многобройната публика показа, че пазим и обичаме българското слово, писменост, култура и традиции, и за всички е важно не само да съхраним паметта за тях, но и да предадем тази любов и уважение и на младите поколения.

Заобиколени от красивите стъклописи и мраморни колони на концертната зала в самия център на университетския град, гостите се насладиха на изпълнени с трепет обичани български стихотворения и песни от учениците от нашето училище. На хиляди километри от Родината прозвучаха посветените на българското слово и България стихове – „Аз съм българче“, „Родна стряха“, „Татковина“, „Буквите обичай“ и много други, изпълнени от учениците ни до 3-ти клас. Учениците от 5-ти клас припомниха на всички гости за началото на Българското възраждане и делото на Паисий Хилендарски, а учениците от 8-ми клас разказаха за политическото и духовно значение на глаголицата и кирилицата, и прочетоха „Азбучна молитва“ на Константин Преславски.

Вдъхновяващи бяха изпълненията на професионалните музиканти, които бяха специално поканени от България и Лондон – гайдаря Илия Учиков, народните певици Мариана Евтимова и Мария Георгиева, както и представители на London Film Music Orchestra с ръководител Росица Душева, която бе на пианото този ден. Изпълненията на родопски фолклор и на песни от любими детски филми като „Тече, всичко тече“ от „Васко да Гама от село Рупча“ просълзиха не малко от гостите на концерта.

Бурно аплодирани бяха и четирите групи за народни танци, обединени в Танцова школа „Български ритми“, които се погрижиха за впечатляващия финал на концерта. Те изпълниха хора от различни региони на Родината, а накрая по традиция всички масово се хванаха на едно право хоро, под звука от гайдата на Илия Учиков и гласовете на народните певици Мария Евтимова и Мария Георгиева. Така съчетанието на слово, песни, музика и народни танци създадоха една жизнерадостна атмосфера, а споменът за този чудесен майски ден ще остане за дълго в сърцата на участници и публика.

 

Валентина Александрова-Кирова,

ръководител на БУ „Слово“ – Оксфорд

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.