Home » Авторски страници

Сигнали до ВКП и КПКОНПИ във връзка с къщите за гости и злоупотребите с европейски средства

2019.05.02 Един коментар
Spread the love

Гражданско движение “БОЕЦ” е внесло сигнали до Върховна касационна прокуратура (вх. № PRB201901416610I/02.05.2019 г.) и Комисията за противодействие на корупцията КПКОНПИ, срещу земеделския министър Румен Порожанов, във връзка с къщите за гости и разкритията за злоупотреби с европейски средства по Програмата за развитие на селските райони /ПРСР/. В сигналите до тези две институции се казва:

“На 14.06.2016 г. сайтът за разследваща журналистика публикува материал, озаглавен „Порожанов крие „къщи за тъщи” за над 114 милиона лева”. В това журналистическо разследване се представят факти за злоупотреби с европейски средства от ПРСР, договаряни от ДФЗ. Злоупотребите с източване на европейските фондове са извършени чрез изграждане на къщи за гости по мерки 311 и 312 от ПРСР, като средствата не са усвоени по предназначение, а изградените къщи за гости се ползват като лични жилища и вили. По това време шеф на ДФЗ, които имат контролни функции по тази програма е Румен Порожанов, който прикрива информация за изградените къщи, източените средства и извършените злоупотреби. В периода март 2011 – август 2013 г. и периода декември 2014 г. до 4 май 2017 г. Румен Порожанов е изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“. От 4 май 2017 г. вече е министър на земеделието.
Румен Порожанов като директор на Фонд “Земеделие” е отговорен за Дирекция “Наблюдение”, която осъществява координация и контрол на дейността на Разплащателната агенция, както и върху Финансовите контрольори на програмите 311 и 312 и мярка 6.4. ПРСР, отнасящи се за къщи за гости.

Прилагаме линк към публикацията на Биволъ.

В резултат на тези разкрития прокуратурата нареди проверка на всички къщи за гости, изградени по ПРСР. По информация на институциите, към 30.04.2019 г. са проверени 110 къщи за гости, като в почти половината от тях са установени нарушения, съставени са актове на над 10 милиона лева. Проверените досега обекти са малка част от общия брой изградени с европейско финансиране къщи за гости. Това показва, че ДФЗ не са изпълнили своите задължения по контрол на тези проекти, а шеф на ДФЗ през основния период на изграждане на огромен брой от тези къщи за гости е Румен Порожанов.

БОЕЦ считаме, че със своите действия, като шеф на ДФЗ и най-вече чрез своето бездействие по упражняване на ефективен и пълноценен контрол върху реализирането на проектите по изграждане на къщи за гости по ПРСР, Румен Порожанов носи персонална отговорност за източването на европейски средства в особено големи размери. Заниженият контрол от страна на ДФЗ през пет годишният период на мониторинг на вече изградените къщи за гости също е показателен за неизпълнение на служебните задължения и престъпно бездействие на Румен Порожанов, като длъжностно лице – шеф на ДФЗ.

БОЕЦ изискваме от КПКОНПИ да образува проверка срещу Румен Порожанов, в хода на която да бъдат събрани всички факти, информация и данни, с цел установяване на обективната истина за злоупотребата с европейски средства за изграждане на къщи за гости по ПРСР и отговорността на длъжностните лица – Румен Порожанов, Янаки Червеняков (бивш директор в ДФЗ, за който Биволъ разкриха, че има къща за гости на името на тъща му) и други неустановени лица.”

Цялото съдържание на сигнала може да се види тук.

.

One Comment »

  • Нурукан said:

    Леле, леле в какъв батак е затънала цяла България. Всяка седмица чудеса, то не бяха апартаментите на Цветанов, Цецка, Веждичката и онзи “пич” от КПКОНПИ, сега къщи за гости, скоро не знам още какво може да излезе. ТОва са видими резултати! Евала

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.