Home » Авторски страници

Сигнали срещу Цацаров до ВКП, КПКОНПИ и Инспектора на ВСС

2019.05.22 Няма коментари
Spread the love

Гражданско движение “БОЕЦ” е внесло на 22 май т.г. сигнали до Върховна касационна прокуратура, Комисията за противодействие на корупцията КПКОНПИ и Инспектората на Висшия съдебен съвет, срещу главния прокурор Сотир Цацаров. Сигналите са “за извършени от него престъпления от общ характер и действия, уронващи престижа на съдебната власт, с искане за неговото отстраняване”. 

В сигналите се казва:

“На основание чл. 54, ал. 1 т.8 от Закона за съдебната власт, относно съмнения за извършени престъпления – корупция, симулативни сделки, незаконно забогатяване, злоупотреба с власт, укриване на данъци, данъчни и финансови престъпления, престъпления срещу данъчната система, деклариране на неистински данни пред държавен орган, както и други престъпления по чл. 283, 301 и 304 от НК, както и други престъпления от общ характер и действия, уронващи престижа на прокуратурата и съдебната система, извършени от Сотир Стефанов Цацаров – главен прокурор на Република България.

На 19.05.2019 г. в сайта Биволъ бе публикувана информация, че след спиране на работата на „Имотен регистър” на 17.05.2019 г. и възстановяване на неговата дейност 36 часа по-късно от базата данни е изчезнала информация за имотна сделка на главния прокурор Сотир Цацаров, неговата съпруга и фирма “Калисто Мати” ЕООД, за която Биволъ разкри още преди 7 години, че през 2007 г. е дарила апартамент на Цацаров. Тогава той е най-влиятелният пловдивски съдия, Председател на Окръжния съд. Заради скандала с въпросното “дарение” и кандидатурата на съдия Сотир Цацаров за Главен Прокурор на държавата, Имотният регистър в края на 2012 г. беше подменен със задна дата и сделката беше преформатирана на “покупко-продажба”. Сега отново публичният справочник беше свален, а информацията за сделката по този имот в самия център на Пловдив изчезна.

Информацията за сделката беше част от мащабно разследване на Биволъ за имотните сделки и състояние на Цацаров още преди избора му за главен прокурор през ноември 2012 г. Именно въпросното “дарение” предизвика и безпрецедентната манипулация на Имотния регистър, а Цацаров влезе обяснителен режим по всички медийни канали на властта да обяснява, че нотариалният му акт бил сбъркан. Цацаров показваше тогава някакви листа, но така и не показа пред медиите автентичните документи за имотните си сделки и симулативния им характер. Версията му много напомня подобни обяснения на властимащи сега след разкритията за симулативните придобивки на апартаменти и недвижими имоти, станали известни като аферата „АпартаментГейт”

В публикацията е посочено още:

„Изчезналата сделка “дарение”, която Цацаров обясни като сбъркана “покупко-продажба”, е за апартамент от близо 56 кв. м. в самия център на Пловдив на ул. “Алеко Константинов” 16. Апартаментът върви заедно с избено помещение в сграда с дворно място от 586 кв. м. Дори да приемем, че с 5 г. давност Цацаров е разбрал, че не е бил надарен, а е купил имота, то цената за придобиване е повече от ниска. Имотът е деклариран като придобит на цена 41307 лв., което прави около 378 евро/м2. Цената е поне два пъти по-ниска от актуалната пазарна цена за жилищата в тази част на града през 2007 г. Имотните сделки на семейство Цацарови с “Калисто Мати” обаче не се ограничават само с дарението-продажба. Няколко месеца по-късно, на 17/05/2007 г., Меглена Цацарова придобива ателие от 85 кв. м. на ул. “Опълченска” 24 в Пловдив, заедно с изба-сутерен и 1/5 идеална част от поземления имот на сградата срещу само… 470 лв. на кв. м. По същото време имотите в центъра на Пловдив струват средно около 2.5 пъти повече и жилищен имот не може да се купи под 1200 лв., сочи статистика на популярен сайт за недвижимости. Разликата е повече от драстична.”

В материала на Биволъ се съдържа и допълнителна информация по казуса, както и факсимилета на документи, потвърждаващи горните твърдения. Прилагаме линк към статията.

На 21.05.2019 г. отново в сайта Биволъ бе публикувана информация за симулативна сделка по придобиване на недвижим имот в с. “Св. Константин”. Става дума за следното:

На 26.11.2018 Сотир и Меглена Цацарови са придобили в “Св. Константин” еднофамилна вилна сграда с площ по документи 75.00 кв. м. срещу 58 674,9 лв. или еквивалента на 30 000 евро. Разгънатата застроена площ обаче е двойна – 139.75 кв. м. Така вилата, която е съвсем ново строителство, излиза на Цацарови по… 214 евро на кв.м. Данъчната оценка, посочена в нотариалния акт, е напълно абсурдната – 22 785,80 лв. В района никъде не може да се намери вила с подобни параметри на цена, по-ниска от 60-70 000 евро, показа проверка на Биволъ в няколко агенции за недвижими имоти. Съседна до Цацарови вила, но вече довършена и обзаведена, се продава за 75 000 евро. Във вилата на Цацарови още текат довършителни работи, но определено тя не е купена на груб строеж или, както стана популярно след обясненията на Цецка Цачева – на изкоп. Имотът е придобил Акт. 16 на 12.11.2018, няколко дни преди да го купят Цацарови.

Въпросът със симулативните имотни сделки на главния прокурор беше повдигнат от Биволъ и изпратен в нарочен сигнал до ВСС още преди Цацаров да бъде избран през 2012 г. на поста главен прокурор. Най-фрапантната от сделките е изповяда на цена, 120 пъти по-ниска от реално платените пари. През 2008 г. Меглена Цацарова, която е нотариус, закупила две овощни градини за 119 096 лв. (60 900 евро) за всеки имот. Но сделката е вписана с материален интерес едва 1000 лв.

Историята придоби публичност, защото заради съдебен спор за имота, Цацарова завежда дело срещу продавачите, за да получи обратно парите си – 121 800 евро. В мотивите на съда по това дело ясно са посочени два мотива да се впише фиктивната сума от 1000 лв.: 1. заплащане на по-ниски такси и 2. желанието на продавачката да скрие истинската цена!!!

В обяснението си Цацаров е наблегнал на втория мотив – според него това било нормална “симулативна сделка”, защото продавачът така настоявал. Говорене, което е недопустимо за дългогодишен магистрат, Председател на Окръжен съд и настоящ Главен прокурор на България.

Не е ясно дали със същия мотив са придобити и два апартамента в Пловдив на симулативни цени. На 17.05.2007 г., Меглена Цацарова придобива от фирмата “Калисто Мати” ателие от 85 кв. м. на ул. “Опълченска” 24 в Пловдив, заедно с изба-сутерен и 1/5 идеална част от поземления имот на сградата срещу само…. 240 евро на кв. м.

На 19.05.2019 г. Биволъ разкри, че в Имотния регистър успешно е замаскирана друга сделка на Цацарови с “Калисто Мати” – апартамент от близо 56 кв. м. в самия център на Пловдив на ул. “Алеко Константинов” 16. Апартаментът върви заедно с избено помещение в сграда с дворно място от 586 кв.м. Имотът е деклариран като придобит на цена 41 307 лв., което прави около 378 евро/м2. По същото време в центъра на Пловдив не може да се купи имот под 600 евро на кв. м.

Последната сделка първоначално е декларирана като “Дарение”, но след обявяването й от Биволъ експресно е променена на “Покупко-продажба”. Съдията Цацаров обясни, че 5 г. след сделката разбрал, че по погрешка бил надарен, след което внесъл правилните документи в Агенцията по вписванията. В телевизионно интервю той обеща да покаже нотариалния акт, но не го направи.”

От “БОЕЦ” смятат, че “в изнесените и публикувани от сайта за разследваща журналистика Биволъ материали се съдържат достатъчно данни за действия на главният прокурор, уронващи престижа на съдебната система, както и за извършени престъпления от общ характер от Сотир Цацаров, неговата съпруга, както и други неустановени лица, а именно – корупция, деклариране на неистински данни пред държавен орган, сключване и участие в симулативни сделки с цел укриване на данъци и неплащане на дължими такси, злоупотреба с власт, с цел прикриване на извършени престъпления, укриване на незаконно придобити доходи, пране на пари и други престъпления от общ характер.”

Целият текст може да се прочете ТУК.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.