Home » Авторски страници, политика

Чиновниците като твърд електорат

2019.05.29 Няма коментари
Spread the love

“При 100% обработени протоколи при първоначалното им въвеждане, междинните резултати на евровота дават следните резултати: 31,07% за ГЕРБ, 24,26% за БСП, 16,55% за ДПС, 7,36% за ВМРО и 6,06% за “Демократична България”.” – из информация на Fakti.bg.

————————————————————————-

Снимка: БГНЕС

Време да си зададем някои почти реторични въпроси за резултатите от изборите. Главният от тях е не защо БСП все губи, а защо ГЕРБ печели за пореден път? БСП е стационарна партия, тя не се развива. ГЕРБ и останалите от статуквото също, никой от тях не е новатор. Тогава защо ГЕРБ печели?

Според мен, отговорът се крие в числата.

По последни, неокончателни данни на ЦИК, на тези избори за ГЕРБ са гласували 574 417 души.

Миналата година председателят на Българската стопанска камара Радосвет Радев, при свое посещение в Бургас, изнесе данни за наличието у нас на 433 000 държавни служители, които контролират 405 000 работещи фирми.

Ако оставим настрана кукувиците и към тези 433 000 държавни служители прибавим и членове от техните семейства, данните от ЦИК си отиват на мястото. Тези (в повечето случаи партийно назначени) чиновници можем да считаме за твърдия електорат на ГЕРБ. По този начин партията винаги ще си гарантира победа – тя държи живота на тези хора и препитанието им в ръцете си. Това е идеално работеща стратегия. Дори без да броим фирмите.

Дали тези хора гласуват за идеи? Гласуват ли за кауза? За по-добро бъдеще на страната?
Не. Те гласуват, водени от инстинкта и разума за оцеляване. Те гласуват единствено за себе си и хляба си – те са зависими и прекършени.

Същото важи и за клетниците от секционните избирателни комисии, които са пак партийци и са готови за мизерни пари отново и отново да търпят унижението в зала “Арена Армеец”. Да, те също не мечтаят за яхти и пътешествия. Те просто оцеляват.

Изводът от всичко това, мисля, е ясен. Докато има оцеляващи, няма да има високо вдигнати глави, нито ще се гласува за идеи. В такъв случай, единственият ни шанс е негласуващите да гласуват. Когато и ако се появи алтернатива на душегубците.

 

Лидия Делирадева

27.05.2019 г.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.