Home » Авторски страници, българи зад граница

В Босилеград почетоха паметта на жертвите на Коста Печанац

2019.05.16 Няма коментари
Spread the love

Пред гроба на учителя Стою Аначков Попов в Долна Любата

Българските организации в Босилеград КИЦ „Босилеград“, Демократичен съюз на българите и Сдружение „ГЛАС“ отдадоха помен и положиха цветя на гробовете на учителя Стою Аначков Попов в село Долна Любата, на Рангел Илиев в село Горна Любата, на учителя Стоимен Божков в село Горна Лисина и на Митре Пейчев в Босилеград – жертви на Босилеградския погром от 15 май 1917 г.

На събитието дойдоха пълномощния министър при Генералното консулство на Р. България в Ниш, г-н Николай Колев, представители на Македонския научен институт – научно-информационна група „Кюстендил“ и преподавателят по история Стефан Дечев, с група студенти от Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград.

Пред гроба на учителя Стоимен Божков в Горна Лисина

Николай Колев прочете на възпоменателната церемония благодарствено писмо до организаторите от изпълняващия длъжността председател на Държавната агенция за българите в чужбина Димитър Владимиров. В писмото между другото се казва: „От българска страна възпоменанието се прави, за да се извлече поука от миналите исторически събития, които са противопоставяли българи и сърби. Да бъдат осмислени събитията и да се направят изводи за бъдещите взаимоотношения между нашите страни и народи. С болка и тревога трябва да кажем, че от сръбска страна продължава едностранчивият прочит на историята. Едни събития се митологизират, други се премълчават или откровено се преиначават. Но задълбочен поглед в миналото и решителна крачка в бъдещето са възможни само при сериозна заинтересованост и активно участие на двете страни.“

Гробът на Митре Пейчев в Босилеград

Доц. Ангел Джонев подробно говори за бойния път на разбойническата чета на Коста Милованович Печанац и за пораженията, които тя нанася в Босилеград и околните села – убива 33 души, сред които и две деца, изгаря 317 къщи и нанася щети за 2,5 милиона лева. Той подчерта, че неслучайно целта на издевателствата на Печанац са българските учители Стою Аначков Попов и Стоимен Божков. Джонев говори и за неуспешните опити по повод 100 години от събитието да се постави паметна плоча с имената на жертвите на видно място в Босилеград, където българи и сърби да отдават почит на жертвите, в името на националното помирение между двата народа.

Пред гроба на Рангел Илиев в Горна Любата

Двете паметни плочи за жертвите на Босилеградския погром, по нареждане на кмета на Босилеград, бяха „арестувани“ от полицията и повече от година престояха в Окръжна прокуратура във Владичин Хан. По искане на българският президент Румен Радев, сръбският президент Александър Вучич разпореди плочите да бъдат върнати през юни миналата година. Сега плочите се намират под „домашен“ арест в КИЦ „Босилеград“ и не се знае дали и кога ще бъдат поставени. Затова пък 100-годишнината от събитието беше отбелязана с излизането на книга „Босилеградският погром 15-16 май 1917 г.“ и едноименна фотодокументална изложба с автор доц. Ангел Джонев.

Полицейска патрулка проследи събитието

Историкът Стефан Дечев също говори в дух на помирение и, че не бива да бягаме от миналото, а градивно да го използваме в името на помирението и европейското бъдеще на Балканите.

Присъстващите отдадоха почит с минута мълчание на колене на учителя Стою Аначков Попов и положиха цветя, след което отидоха на гроба на Рангел Илиев в с. Горна Любата.

Димитър Димитров Треперски, който откри и възстанови надгробията на четири жертви на Печанац, занесе цветя на гроба на учителя Стоимен Божков в църковния двор в с. Горна Лисина и на гроба на убития Митре Пейчев в Босилеградското гробище.

Полицейски джип проследи помена на жертвите на Босилеградския погром.

 

Иван Николов

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.