Home » българи зад граница

Заповядайте на най-големия български фолклорен фестивал в Америка

2019.04.20 Няма коментари

В Чикаго започна деветото издание на най-големия български фолклорен фестивал в Северна Америка, чийто организатор е ансамбъл “Верея”. В продължение на два дни 27 танцови състава и повече от 400 участници ще се надиграват и ще се надпяват под мотото “Фолклорът е магия”.

Една година след създаването на ансамбъл “Верея” неговият основател Константин Маринов решава да направи “Празник на хорото” във Ветровитият град, но и през ум не му минава тогава какво ще се случи след наколко години. Сега той връща времето назад:

“Аз мислех, че горе-долу ще бъде нещо като да се съберем 5-6, хайде 10 състава да се съберем. Но такова голямо нещо… Ето – 3-4 години много състави станаха тука. И то и затова се разраства в Северна Америка този фестивал…”

Тази година за първи път във фестивала ще се представи танцов състав “На хорото” от Торонто, Канада. Най-постоянни с присъствието си са танцьорите от формация “Български дух” – Сейнт Луис, но тук са и други дългогодишни участници от Ню Йорк, Бостън, Аризона, Сиатъл… Все по-многобройно става и участието на детските и юношеските танцови състави и певчески групи.

”Народните танци всъщност показват какво е българинът” – казва едно чаровно тъмнокосо момиче от фолклорната група на Малко българко училище в Чикаго, а след това всички с готовност запяват “Дилмано, Дилберо…”.

“Фолклорът е магия” е мотото и на 9-ото издание на най-големият български фолклорен фестивал в Северна Америка, който продължава и днес в Чикаго.

Източник: БНР

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.