Home » Авторски страници

Сигнал на ГД “БОЕЦ” до Върховна касационна прокуратура

2019.04.19 Няма коментари

Днес Гражданско движение “БОЕЦ” е внесло сигнал до Върховна касационна прокуратура (вх. № PRB201901319314I), във връзка с катастрофата край гр. Своге, при която загинаха 20 души.

В сигнала се казва, че той е “За извършени престъпления от лицето Бойко Методиев Борисов, за това, че в качеството му на длъжностно лице – премиер на Република България е бил официално известен и уведомен за дефектите на  път Мездра – Елисейна – Своге – Нови Искър, ремонтиран от по Проект: „Лот 17–ТRP V/17 Път II–16, и не е изпълнил служебните си задължения, като в съучастие с други лица чрез виновно бездействие е съпричинил и носи отговорност за смъртта на 20 човека. На този път на 25.08.2018 г. край Своге се случи тежка катастрофа, при която загинаха 20 български граждани. 
Бойко Борисов Е ЗНАЕЛ половин година преди катастрофата за дефектите и проблемите на пътя край Своге и то точно за конкретния участък, където стана катастрофата! Това става ясно от документ, изпратен от Община Своге до Бойко Борисов на 26.02.2018 г. БОЕЦ разполагаме с документи, получени по ЗДОИ от различни институции и фирма ТРЕЙС, от които става ясно, че въпреки изпратените писма от Община Своге и отделни граждани, въпреки констатираните дефекти и приложените в писмата протоколи за тях, институциите и длъжностните лица не са предпрели действия за отстраняване на дефектите, включително и в конкретния участък на пътя, където стана катастрофата, при която загинаха 20 човека. БОЕЦ изразяваме своята позиция, че Бойко Методиев Борисов, в качеството му длъжностно лице в хипотеза на виновно бездействие, в съучастие с други длъжностни лица, е причинил смъртта на 20 човека. Борисов е бил уведомен  на 26.02.2018г. – половин година преди катастрофата за дефектите на пътя от кмета на Община Своге (прилагаме документ) и, както е ясно от последвалите събития, НЕ Е ВЗЕЛ никакви мерки за отстраняване на дефектите. Премиерът има всички необходими правомощия да направи това и няма оправдние за виновното му бездействие и неипълнението на служебните му задължения. Конституцията на Република България възлага на премиера отговорността за контрол над действията на министрите и подчинените им агенции.”

В сигнала се казва също:

“КАКТО Е ВИДНО, към писмото до Бойко Борисов са приложени и два Протокола! В единия от тях са констатирани участъци с дефекти на пътя Мездра – Елисейна – Своге – Нови Искър. Другият Протокол е от юни 2017г. – една година и два месеца преди трагедията и касае ТОЧНО МЯСТОТО на катастрофата. Комисията констатира – износен (лошо сцепление) асфалт, лош вираж на завоя и проблем с мантинелите! ИМЕННО ТОВА СА и причините за катастрофата, които бяха посочени от експертите веднага след катастрофата! В протокола има и предписание как да се отремонтира участъкът – „цялостна подмяна на асфалта“, както и срок за изпълнение – „незабавен“! НЕЗАБАВЕН – една година и два месеца след това, ремонт няма, но имаме 20 трупа.”

“От получените от БОЕЦ документи става ясно, че всички институции – МРРБ, АПИ, МВР и премиерът са знаели за дефектите на пътя Мездра – Елисейна – Своге – Нови Искър, ремонтиран от по Проект: „Лот 17–ТRP V/17 Път II–16. ВСИЧКИ СА ЗНАЕЛИ и не са предприели никакви ефективни действия за отстраняване на дефектите и осигуряване на безопасността на гражданите. БОЕЦ считаме, че бездействието на длъжностните лица – министри, шефове на АПИ и премиера са били с цел да изтече гаранцията на пътя и да спестят на ТРЕЙС пари за ремонтите, облагодетелствайки фирмата изпълнител на ремонта на пътя.”

Факсимилета от документи: ГД “БОЕЦ”

Цялото съдържание на сигнала на ГД “БОЕЦ” до ВКП може да се види в сайта на “БОЕЦ”.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.