Home » Авторски страници, политика

Никола Димитров: Да изпълняваме Договора за приятелство е наш автентичен интерес

2019.02.25 Няма коментари
Spread the love

Р. Северна Македония подчерта интереса си да изпълнява Договора за приятелство с Р. България

Снимки: МВнР

От „наш автентичен интерес“ е да изпълняваме Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Република България. Това заяви външният министър на Република Северна Македония Никола Димитров, след срещата си с вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева, съобщи пресцентърът на МВнР.

Министър Никола Димитров е на официално посещение в България. Той припомни, че с подписването на договора през 2017 г. страната му е отворила нова страница в историята си. „Решени сме да я напишем с Ваша подкрепа“ – заяви Никола Димитров. Той допълни, че няма по-голяма радост да усеща подкрепата на съседите си.

Екатерина Захариева благодари на Никола Димитров за изказването му на 6 февруари в централата на НАТО, когато той благодари на българския народ и премиер за подкрепата и примера, който страната ни даде за разрешаване на спорове на Балканите. Тя допълни, че подписването на договора е само началото.

„Нека сега не спираме с усилията си за сближаване и да не допускаме политики от XIX век да стоят на пътя на общото ни бъдеще с Република Северна Македония“ – призова министър Захариева.

По време на пленарните разговори в Министерския съвет Екатерина Захариева очерта няколко непосредствени задачи пред двете страни. „Важно е да запазим темпа на работа на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователните въпроси“ – подчерта тя и определи като позитивна договорката на комисията да провежда заседания всеки месец. „Устойчиво приятелство се гради върху истината и затова най-важното е да учим децата си на нея“ – каза министър Захариева. И допълни: „Нека изградим такова приятелство, че никоя буря да не може да го разруши!”.

Захариева определели като позитивна динамика насроченото за 6-7 март в Скопие заседание на Смесената междуправителствена комисия за търговско и икономическо сътрудничество. Тя подчерта, че това е първото заседание на комисията от създаването й преди 10 години. Трябва да се работи и за по-голяма икономическа и инфраструктурна свързаност с Р. Северна Македония.

„Не може 208 км до Скопие да минаваме за 4 часа“ – каза министър Захариева. „Това е пътят на сближаване – да поправим историческата несправедливост, като изградим липсващата инфраструктура между страните ни“ – подчерта тя.

Министър Никола Димитров е на първо официално двустранно посещение в България. То се случва по-малко от седмица, след като Народното събрание ратифицира Протокола за присъединяване на Р. Северна Македония към Северноатлантическия договор – се казва още в прессъобщението.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.