Home » Авторски страници, политика

Външният министър на Р. Северна Македония на официално посещение в България

2019.02.23 Няма коментари
Spread the love

Екатерина Захариева и Никола Димитров по време на негово предишно посещение в България. Снимка: Informo.bg

Българският външен министър Екатерина Захариева ще приеме външния министър на Р. Северна Македония Никола Димитров, съобщи пресцентърът на МВнР. Димитров пристига на официално посещение в България на 25 февруари, понеделник.

В 9.30 ч. сутринта местно време в понеделник двамата министри ще разговарят на четири очи, след което ще се състои пленарна среща между македонски и български официални представители. По-късно, от 10.30 ч., в Гранитна зала на Министерски съвет Екатерина Захариева и Никола Димитров ще направят изявления за медиите.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА ЗА БЪЛГАРО-МАКЕДОНСКИТЕ ОТНОШЕНИЯ:

Момент от срещата на Екатерина Захариева с българските участници в смесената експерта комисия по историческите и образователните въпроси. Снимка: МВнР

Екатерина Захариева прие тази седмица българските участници в смесената комисия от учени от Р. България и Р. Северна Македония, които я запознаха с резултатите от 4-ото заседание на тази комисия.

На приключилото на 20 февруари в Скопие заседание Комисията е постигнала съгласие по текстове, с които предлага на двете правителства да бъдат чествани съвместно светите Климент Охридски и Наум Охридски, както и цар Самуил, като забележителни личности в общата ни история от времето на средновековната българска държава.

Министър Захариева е благодарила на съпредседателя на Комисията проф. Ангел Димитров и колегите му за постигнатото до момента и е подчертала важната роля на работата им за прочита на общата история на двете държави.

В срещата е участвал и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователните въпроси бе създадена по силата на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни – се казва още в предишно прессъобщение на МВнР, касаещо срещата на министър Захариева с българските участници в Комисията.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.