Home » Авторски страници, Е-Списание

Започна първото партийно електронно гласуване в България

2019.02.04 Няма коментари
Spread the love

Първото електронно гласуване у нас започна от днес. То е за подреждането на кандидатската листа на “Да, България” на Христо Иванов.

Повече от 6000 души ще участват във вота на “Да, България!”, в който ще се разпределят позициите за 17-те места в списъка, с който партията излиза на евровота.

В броя на гласуващите влизат членове, симпатизанти или дори граждани, които са се регистрирали на сайта на политическата формация и са получили код за участие.

Периодът за гласуване е от полунощ на 4 февруари до края на 10 февруари и, освен електронно, ще има възможност да се извърши и по пощата.

„Демократична България“, в която участват още ДСБ и „Зелените“, ще се яви с обща листа за европейските избори през май, но все още не е ясно как ще бъде разпределена тя. Пред „Дневник“ съпредседателят на „Демократична България“ и ДСБ Атанас Атанасов казва, че ще я разпределят принципно, но не дава повече подробности.

Според източник от управлението на „Демократична България“, въпросът за подреждане на общата листа ще бъде обсъждан след първичните избори на „Да, България“.

От „Демократична България“ разговарят за предизборна коалиция или подкрепа неофициално и с други партии от бившото дясно пространство, като СДС, БЗНС и Движение „България на гражданите“. До реална коалиция с тях обаче е малко вероятно да се стигне.

До европейските избори на 26 май остават по-малко от 4 месеца.

Следва предложението за гласуване и запознаване с кода.

Rosen Georgiev: Споделям публично GitHub repo на модула за електронно гласуване на приложението на Да, България, всеки може да провери как кодът всъщност работи. С една дума, прозрачност, непозната за другите партии в страната.

Мобилното приложено може да се свали от тук:

Гласуването започна – участвайте

А кодът може да бъде намерен тук:

https://github.com/Da-Bulgaria/evoting/

.

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.